Cem Yılmaz Filmleri Makale Konusu Oldu: ‘Cinsellik ve Dekolte Var, İbadet Yok’

cem-yilmaz-filmleri-makale-konusu-oldu-cinsellik-ve-dekolte-var-ibadet-yok-ZMqTgZQF.jpg

Cem Yılmaz Filmleri Makale Konusu Oldu: ‘Cinsellik ve Dekolte Var, İbadet Yok’ / Haberin Peşinde Urfa

Cem Yılmaz’ın G.O.R.A, A.R.O.G ve Arif V 216 isimli filmleri ‘dini değerler’ açısından incelenip bir makale kaleme alındı. Makalede, filmlerde yoğun olarak cinselliğin ve dekoltenin kullanıldığı, eşcinselliğin öne çıkartıldığı, ibadete yer verilmediği, film karakterlerinin ise alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar konusunda gençlere kötü örnek oluşturdukları savunuldu.

Cem Yılmaz’ın G.O.R.A, A.R.O.G ve Arif V 216 isimli filmleri ‘dini değerler’ açısından incelenip bir makale kaleme alındı. Makalede, filmlerde yoğun olarak cinselliğin ve dekoltenin kullanıldığı, eşcinselliğin öne çıkartıldığı, ibadete yer verilmediği, film karakterlerinin ise alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar konusunda gençlere kötü örnek oluşturdukları savunuldu. 

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Yorulmaz ile Sarıyer Mehmet İpgin Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Tuğba Sarımsakçı Akar, “Cem Yılmaz Filmleri’nin Din ve Değerler Açısından İncelenmesi” adlı makalede dikkat çekici tespitlere yer verdi.

Filmlerde cinselliğin, dekoltenin yoğun olarak kullanıldığı, eşcinselliğe yer verildiği, ibadetlere ise hiç yer verilmediği savunuldu.

Filmlerin toplum üzerinde olumsuz etki yarattığı belirtildi. Filmde, “Arif” karakterinin gençleri kötü yola teşvik ettiği iddia edildi.

Yılmaz’ın bu filmlerinde, “Evrim Teorisi’ni kabul etmediği” vurgusunun da yer aldığı makalede, bu filmlerde kaç kere, “Allah, Selamün Aleyküm” gibi dini kavramlara yer verildiği de tek tek sayıldı.

“Batıl inanç ö planda”

Sözcü’nün aktardığına göre haziran ayında yayımlanıp akademik dergilere de giren o makaleden bazı bölümler ise şöyle:

“İncelenen filmlerde inançla ilgili iletilere nadiren yer verildiği görülmektedir. Allah inancı, G.O.R.A.’da samimi bir şekilde besmele çekilmesi ve dua edilmesi şeklinde yer almaktadır. A.R.O.G. filminde evrim teorisi Arif’in ağzından sorgulanmış ve filmin sonunda ise evrim teorisini reddeden noktaya gelinmiştir. Peygamber, melek ve kader inançlarına ilişkin iletiler ima ile birkaç sahnede bulunmaktadır. Ancak fal bakma, nazar boncuğu, kahinlik ve batıl inançlar daha çok yer bulmuştur. Ayrıca, filmlerde ibadet ile ilgili iletilere ima ile dahi olsa yer verilmemiştir. Filmlerde karşımıza çıkan en problemli konuların başında cinsellik ile ilgili iletiler gelmektedir. Filmlerinde kadınlar dekolteli, mini etekli ve göbek bölgeleri açık kıyafetler giymektedir. Cinsel içerikli sözler, günlük yaşamın bir parçası olarak kullanılmaktadır.”

“Şiddeti teşvik ediyor” iddiası

Makalede şu ifadeler yer aldı:

“Arif V 216 filminde, eşcinsel davranışlara yoğun bir şekilde verilmemektedir. Özellikle, Zeki Müren’in olduğu sahnelerde ve Arif meşhur olduktan sonra Zeki Müren’le özdeşleşen kıyafetler giydiği sahnelerde eşcinselliğe atıfta bulunulmaktadır. Benzer şekilde psikolojik ve fiziksel şiddet unsurlarına da Cem Yılmaz, filmlerinde yoğun bir şekilde yer verilmektedir.”

“Gençlere kötü örnek”

“Özelikle psikolojik şiddet unsurları sık bir şekilde karşımıza çıkmakta ve bunlar genellikle filmin kahramanı Arif karakteri tarafından sergilenmektedir. Şiddetin yanı sıra alkol, sigara ve bahis gibi kötü alışkanlıklar da genellikle Arif karakteri tarafından modellenmekte ve teşvik edilmektedir.

Seyircinin en çok özdeşim kurduğu karakterin filmin kahramanı olduğu düşünüldüğünde Arif karakterinin şiddete sık sık başvurması, kötü alışkanlıklar sergilemesi ve olumsuz davranışlarda bulunması önemli bir problemdir. Özellikle genç seyirciler özdeşim kurdukları karakterlerin davranışlarını model almaktadırlar.

Eşcinsel, Cinsellik, dekolte, Marmara Üniversitesi, Cem Yılmaz, kadınlar, Film

Exit mobile version