Bütçenin aslan payı eğitime / Haberin Peşinde Urfa
TBMM’ye sunulan 2022 bütçesi giderlerinin 1 trilyon 750 milyar lira, gelirlerinin 1 trilyon 472 milyar lira olması bekleniyor. Yüzde 15,6 pay ve 273,5 milyar lira ile aslan payı eğitime, yüzde 7’ye karşılık gelen 304,6 milyar lira da sağlığa ayrıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ‘yeşil dönüşüm’ odaklı bütçenin yapay zeka ve inovasyonu destekleyeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından açıklanan gelecek yıl bütçesi giderlerinin 1 trilyon 750 milyar lira, bütçe gelirlerinin 1 trilyon 472 milyar lira olması bekleniyor. Bunü göre önümüzdeki yılki bütçe açığı 278 milyar lira olarak öngörüldü. Bütçe teklifinin ayrıntılarını düzenlenen basın toplantısıyla anlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, vatandaş odaklı bir icraat bütçesi hazırladıklarını belirtti.
KALKINAN TÜRKİYE VİZYONU
Oktay, birçok ülke ekonomisinin küçüldüğü geçen yıl, krizi fırsata çevirecek bir bütçe hazırladıklarını ve yıl boyunca tüm kurumların kaynakları en etkin ve verimli şekilde kullandıklarını anlattı. Oktay, “2022 bütçe teklifini de salgının artçı sarsıntılarına rağmen güçlenen, kalkınan ve büyüyen Türkiye vizyonuyla hazırladık. Hazırlanan bütçe teklifi, kalkınma hedeflerimiz, ülkemizin refahını artırma gayretimiz ve istikrarımızın dayanağını oluşturmaktadır. 2022 yılı bütçemizi vatandaş odaklı bir icraat bütçesi olarak hazırladık” ifadesini kullandı.
YENİLİKÇİ VE ÇEVRECİ
Bütçenin, yeşil dönüşümü odağına alarak karbon nötr yatırımları ve süreçleri destekleyen, yeşil ekonomiye geçiş sürecini hızlandıracak nitelikte olduğunu belirten Oktay, “2022 bütçesi, yapay zeka ekosistemine değer üreten, araştırma, girişimcilik ve inovasyonu destekleyen, milli uzay programını adım adım hayata geçiren ve yenilenebilir enerji altyapısını güçlendiren Türkiye’nin yenilikçi ve çevreci bütçesidir” dedi.
YERLİ AŞI BÜTÇEDE
2022 yılında Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında aşı temini başta olmak üzere sağlık hizmetleri için ihtiyaç duyulacak kaynak bütçede öngörülüyor. Buna, aşı geliştirme faaliyetleri ve yerli aşı üretimi ve uygulanması da dahil. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 116,4 milyar lira, yükseköğretim kurumları sağlık uygulama ve araştırma merkezlerine 6,2 milyar lira olmak üzere toplam 122,6 milyar lira kaynak ayrıldı.
Sağlık Bakanlığı ve yükseköğretim kurumları döner sermayeleri ile Sosyal Güvenlik Kurumundan yapılacak sağlık harcamaları da dikkate alındığında sağlık alanına ilişkin ayrılan toplam kaynak 304,6 milyar liraya ulaştı.
SAVUNMAYA DESTEK ARTTIRILDI
Savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye hedefi doğrultusunda, bütçeden savunma ve güvenlik birimlerinin ihtiyaçları için ayrılan kaynak, yüzde 29.6 artışla 181 milyar liraya yükseltildi. Ayrıca Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarılacak kaynak yaklaşık yüzde 39 artışla 31,3 milyar lira olarak öngörülüyor.
%15,6’sı eğitime
Kadın desteği iki kat artacak
Reel sektör unutulmadı
Bütçeden tarıma ayrılan pay 57,6 milyar lira oldu. Reel sektör destekleri için ise bütçeden 68,9 milyar lira kaynak ayrılacak. Bu kapsamda, ihracat destekleri için 5,2 milyar lira, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla kullandırılacak teşvik ödemeleri için 2,9 milyar lira, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi için 1,8 milyar lira reel kesim desteği planlanıyor.
Asker ailelerine yardım sürecek
Sosyal harcamalar için ayrılan kaynak 104,2 milyar liraya çıkarıldı. Sosyal harcamalar kapsamında, 65 yaş üstü yaşlılar, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve yakınlarına bağlanan maaş için 15,6 milyar lira, engelli vatandaşların evde bakımına 13,2 milyar lira, yoksul ailelere elektrik desteği kapsamında 2,4 milyar lira, asker ailelerine yardım kapsamında 161 milyon lira kaynak ayrıldı.
TBMM,Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi,Fuat Oktay,Savunma sanayii