Brezilya Devlet Başkanı Lula’dan CMG’ye özel açıklamalar

brezilya-devlet-baskani-luladan-cmgye-ozel-aciklamalar-q8wDuNcp.jpg

Brezilya Devlet Başkanı Lula’dan CMG’ye özel açıklamalar / Haberin Peşinde Urfa

Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, dün Çin Medya Grubu’na (CMG) özel bir röportaj verdi.

Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, dün Çin Medya Grubu’na (CMG) özel bir röportaj verdi.

Lula, 12 Nisan’da başlayan Çin ziyaretini ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.

Lula, “Çin’i bir kez daha ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Çin ve Brezilya geniş ortak çıkarlara sahip. Ziyaretimle ikili ilişkilerin daha da derinleşeceğini düşünüyorum. Ziyaretim birçok anlam taşıyor. Her şeyden önce Çin’le uzun vadeli stratejik ortaklık ilişkilerinin sürdürülmesini istiyoruz. İkinci olarak, ikili ilişkileri daha da derinleştirmek istiyoruz. Sadece ekonomi ve ticaret değil, bilim ve teknoloji alanlarındaki iş birliğinin derinleştirilmesi de son derece büyük önem taşıyor.’’ dedi.

Lula, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Bunun dışında iki ülke üniversiteleri arasındaki iş birliği de güçlendirilmeli, daha çok Çinli öğrencinin Brezilya’da eğitim görmesi ve daha çok Brezilyalı öğrencinin Çin’de eğitim görmesi sağlanmalı. Çin’i Brezilya’nın stratejik yatırım ortağı haline getirmek için politikalar belirlemeliyiz. Ayrıca, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le Ukrayna krizinin yanı sıra, uzay teknolojisi iş birliği ve yatırımlarını da ele alacağız. Gündemi çok zengin bir içeriğe sahip olan ziyaretimin önemli neticelerle tamamlanacağına eminim. Devlet Başkanlığı’ndaki ilk iki görev dönemimde Çin’le olağanüstü bir ilişki kurduk, bunun üçüncü dönemimde de sürmesini temenni ediyorum.”

Çin’in uluslararası arenadaki rolünü değerlendiren Lula, “Çin, bilim, teknoloji, imalat ve mühendislik gibi hemen hemen tüm alanlarda büyük bir ülkenin gücünü ortaya koydu. Bence bu dünya için çok önemli. Çünkü dünyada tek taraf mevcut değil. Sadece tek ses duymamalı, tek ülke görmemeliyiz. Çin, uluslararası arenada savaşları kışkırtmayı değil, ortak kalkınmayı hedefliyor. Yatırım ve eğitime odaklanan Çin, mühendisler, biyologlar, doktorlar ve havacılık alanında yetenekler yetiştirerek geçmişte daha öne çıkmış olan ülkelerle rekabet ediyor. Bu, dünya için çok faydalı bir durum. Çin’in Afrika’da ve Latin Amerika’da yaptığı yatırımları görmek sevindirici. 2008 yılında küresel finans krizi patlak verdiğinde, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yatırım yapması konusunu ele almıştık. Ancak Çin’in haricinde hiçbir ülke bunu gerçekleştirmedi. Dolayısıyla Çin’i kıskanmamalı, diğer ülkelerin Çin gibi yapması gerektiğini düşünmeliyiz. Çünkü ancak bu şekilde dünyayı daha güzelleştirebiliriz.” diye konuştu.

Çin’in modernizasyon çabalarına da değinen Lula, şunları söyledi:

“Çin’de beni en çok hayran bırakan nokta, ideoloji ve parti inşası sürdürülürken, yüksek hızda bir kalkınma modeli yaratılmasıdır. Yoksul Çin’i de gördüm. Brezilyalıların gelirlerinin Çin’den yüksek olduğu ve Brezilya ekonomisinin Çin’den güçlü olduğu yıllara tanıklık ettim. Ancak daha sonra Çin, atılım niteliğinde bir büyüme gerçekleştirdi. Bu, Çin’in yönetiminin de olgunlaştığını gösterdi. Bence Çin’in tecrübelerinden yararlanmalıyız. Çin’in deneyimlerini yüzde yüz kopyalamamız gerekmiyor, ancak Çin’in başarılarını sırf reddetmek için de reddetmemeliyiz.”

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Çin’in aralarında Brezilya’nın da bulunduğu Latin Amerika ülkelerine yaptığı yatırımlara dönük eleştirileri de değerlendirdi.

Lula, “Bence Çin’in Brezilya’daki faaliyetleri yerel işletmelerden pek farklı değil. Brezilya, Çin’e kara yolu, demir yolu, liman, havaalanı, yeni yükselen endüstriler, kimya endüstrisi, yatırım ve özellikle eğitim gibi alanları kapsayan yüzlerce, hatta binlerce yeni proje için iş birliği önerileri sunmak istiyor. Bu nedenle, üniversiteler arasındaki iletişimi güçlendirmek için Çin ile iş birliği yapmayı arzuluyorum. Daha fazla Çinlinin Brezilya’da, daha fazla Brezilyalının Çin’de okuduğunu görmek istiyorum. Aslında burada herhangi bir sömürge ilişkisi bulunduğunu göremiyorum. ABD de Afrika’da yatırım yapıyor, Avrupa da Afrika’da yatırım yapıyor. ABD’li ve Avrupalılar Çinlilerin Latin Amerika ve Afrika’ya yatırım yapmasından rahatsızlık duyuyor, çünkü Çin güçleniyor.” dedi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version