Boyun Kitlesi Cerrahisi

boyun-kitlesi-cerrahisi-Tln6J9Vi.jpg

Boyun Kitlesi Cerrahisi / Haberin Peşinde Urfa

Kulak Burun Boğaz Rahatsızlıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Boyun Kitlesi Cerrahisi makalesine göz atın ve Kulak Burun Boğaz Rahatsızlıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

Boyun kitleleri boyunda şişlik yaptığından dolayı genellikle kolay fark edilir. Küçük bir kitle bile hastalarımız tarafından fark edilip elle dokunarak hatta kitleyi çepeçevre kavrayarak bize getirip gösterirler. Hastalarımızda bu kitlerle ilgili şüpheler ve endişeli ruh hali genellikle mevcuttur. Aslında tespit edilen bu kitlelerin büyük bir çoğunluğu iyi huyludur. Yani kötü bir hastalık, malign veya kanser gibi sebeplerden kaynaklanmaz. Çok azı bu tarz nedenlerden kaynaklanabilir. Boyun kitlelerinin çoğu iyi huylu hastalıklar sebebi ile olsa da elbette bunun ayrıntılı bir araştırılması yapılmalıdır. Araştırmada, boyun ultrasunu, ayrıntılı kan tahlilleri, kültürler, röntgen ve gerekirse tomgrafi ve MR da çekilebilir.

Boyunda kitleler çocuk yaş gurubunda genellikle boğaz enfeksiyonları nedeniyle boyun lenf bezlerinin şişmesi sonucu oluşur. Lenfadenomegali dediğimiz bu durum vücut savunma sisteminin bir parçası olan lenf bezleri mikroplara karşı aktif savunma yaptığından dolayı kolayca şişerler. Enfeksiyon geçince de inerler ancak lenf bezi şiliğinin inmesi aylar sürebilir. Bu sebepten şişlik hemen inmedi diye kolayca paniğe kapılmaya gerek yoktur. Ancak enfeksiyon geçtiği halde şiliği artan sertleşen, hareket etmeyen ve ağrımayan lenf bezlerini iyice araştırmak gerekir. Çünkü bu tarz lenf bezi şişlikleri lösemi lenfoma veya metastaz dediğimiz başka organ kanserlerinin yayılımı sonucu olabilir. Bu anlattıklarımızdan hemen kötü sonuçlara varmayın, daha önce söylediğimiz gibi boyun şişlikleri çok düşük ihtimallerle bu tarz malign dediğimiz kanser gibi ciddi hastalıklar sebebi ile olmaktadır.

Boyun kitlelerinin diğer sebepleri arasında infeksiyoz mononükleoz ve tüberküloz gibi kronik spesifik enfeksiyonlar sayılabilir.

Boyun kitleleri araştırmalerı laboratuvar yöntemleri ile araştırıldıktan sonra kesin bir tanıya varılamamışsa kesin bir teşhis için biyopsi şarttır.

Exit mobile version