Biri daha çok alacak, birileri bakacak

biri-daha-cok-alacak-birileri-bakacak-qa8lkD3W.jpg

Biri daha çok alacak, birileri bakacak / Haberin Peşinde Urfa

McKinsey’e göre karantina döneminde eve kapanıp harcama yapamayan üst gelir grubu, aşı sonrası intikam alışverişine başlayacak. Alt gelir grubunun toparlanması ise zor.

Pandemi aşı sayesinde geride kaldığında üst gelir grubunun kapanma döneminde biriktirdiği tasarrufları ve bastırdığı talebini harekete geçirerek ‘intikam alışverişi’ne başlaması bekleniyor. Bu durumun batı ülkelerinin ekonomilerinde hızlı bir toparlanma sürecini tetikleyeceği vurgulanıyor. Ancak, pandemide alt gelir grubunun yaşadığı derin sıkıntılar bu toparlanmanın düzensiz olacağına işaret ediyor.

TALEP BASKISI

McKinsey Global Enstitüsü, pandeminin tüketici talebi üzerindeki etkilerini değerlendirdiği raporunu yayınladı. Raporu yorumlayan McKinsey & Company Ortağı İlke Bigan, dünya genelinde tüketici talebindeki dönüşün, segmentler bazında çok farklı olacağına dikkat çekti. Bigan, “Şirketlerin ve politika yapıcıların, üst gelir gruplarındaki baskılanmış talebin açığa çıkışıyla, alt gelir grupları ve genç aileler için devam eden belirsizliklerin yaratacağı talep baskısını doğru yönetmeleri gerekecek” dedi.

Tüketicilerin bastırılmış talebinin, üst gelir grubunda artan tasarruf birikimleriyle birleştiğinde ‘intikam alışverişine’ dönüşebileceği belirtiliyor. ABD ve Batı Avrupa’da, tasarruf oranında yüzde 10 ile 20 puan arasında değişen artış söz konusu. Pandemide gelirini kaybetmeyen ama eve kapanıp harcamalarını kısmak zorunda kalan birçok kişi harcama yapma noktasında güçlü bir konuma gelmiş durumda. Rapora göre bu tablo, etkili bir aşı ile pandeminin sona ermesinin ardından tüketici güveninin artması ile talebin pandemi öncesi seviyelere çıkmasına neden olabilir. Raporda bunun yanında düşük gelirli hanelerdeki iş kayıpları ve gelir belirsizliğinin toparlanmayı düzensiz hale getireceğine dikkat çekiliyor.

İlke Bigan

Sürdürülebilirlik kalıcılığı etkiliyor

Exit mobile version