1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Beyin ve hafızayı geliştirmeye yönelik tavsiyeler

Beyin ve hafızayı geliştirmeye yönelik tavsiyeler

featured

Beyin ve hafızayı geliştirmeye yönelik tavsiyeler / Haberin Peşinde Urfa

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, beyin ve hafıza geliştirmeye yönelik üç önemli tavsiyede bulundu.

Günlük yaşamda hayata katılacak bazı rutinlerle beyin ve hafızayı geliştirmenin mümkün olduğunu biliyor musunuz? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, haftada 10 dakika düzenli egzersiz yapmanın beyindeki kan akımını artırarak beynin daha çok yenilenmesini sağladığını söyledi. Bir hafta boyunca diş fırçasının diğer elle kullanılmasını tavsiye eden Tarlacı, bu düzenin bir haftalığına tersine çevrildiğinde beynin diğer yarı küresinin çalıştırılmış olacağını kaydetti. Her gün düzenli bir şekilde kitap okunmasını da öneren Prof. Dr. Sultan Tarlacı, özellikle yeni kavramlar, yeni kişiler, yeni bilgiler öğretecek kitapların tercih edilmesini ifade etti.

Prof. Dr. Sultan Tarlacı, her gün 10 dakika egzersiz yapılması gerektiğini belirtti.

Bu önerilerden ilkinin, “her gün düzenli olarak 10 dakika egzersiz yapmak” olduğunu belirten Tarlacı, “Haftada her gün 10 dakika egzersiz yapmak gerek. ‘Fiziksel egzersizin beyne ne yararı olabilir ki?’ diye düşünebilirsiniz. Genelde bizler egzersizi bedensel sağlık, bedensel iyilik halini artırmak için kullanırız ama egzersizin düzenli yapıldığı zaman beyin sağlığı üzerinde de olumlu etkisi var.” dedi.

Prof. Dr. Sultan Tarlacı, egzersiz yapmanın beyin kan akımını artırdığını vurguladı.

Hem hayvan deneylerinde hem de insanlar üzerinde yapılan çalışmaların egzersiz yani bacak ve vücut hareketinin olmasının beyin kan akımını artırdığını gösterdiğini ifade eden Tarlacı, “Özellikle hafıza ve bellek, beyin bölgemiz olan şakak beyin bölgemizde kök hücreler var. Egzersiz yapıldıkça kök hücrelerin orada filizlenerek yeni sinir hücrelerine dönmesinin oranı artıyor. Normal şekilde düzenli egzersiz yapıldığı zaman çok belirgin olarak beyin kan akımı %7 – %8 oranında artıyor. Kan akımı artışı demek, beyne daha çok oksijen gitmesi, beynin kendini daha çok yenilemesi ve hafıza belleğin daha güçlü olması demek. Bunun için herhangi bir basit egzersizi hafta boyunca düzenli olarak 10 dakika yaparsanız yararını mutlaka göreceksinizdir.” diye konuştu.

Prof. Dr. Tarlacı, dişlerinizi diğer elinizle fırçalayın tavsiyesinde bulundu.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, diğer bir önerisinin her gün düzenli olarak bir elle yapılan hareketin diğer elle denenmesi olduğunu söyledi. “Her gün düzenli olarak hangi elinizle dişlerinizi fırçalıyorsanız bir hafta boyunca bunun tersini yapmayı deneyin” diyen Prof. Dr. Tarlacı,  “Günlük yaşamımızda devamlı olarak bir trans halindeyiz. Bütün işlerimizi bilinçdışı ve otomatik olarak yaparız. Kendinizi düşünün. Sabah uyandığınızda yüzünüzü yıkamaya, dişlerinizi fırçalamaya lavaboya gidersiniz, kahvaltınızı  hazırlar, arabanıza/servisinize biner işinize gidersiniz. Her şey otomatik sistem içerisinde olur ve burada düşünülecek çok bir şey yoktur. Her şey rutindir. Diş fırçalama da öyledir. Her gün dişlerinizi sağ elinizle fırçalıyorsanız, bir hafta boyunca sol elinizle fırçalamaya başlayın.” dedi.

Bu hareket sayesinde beynin diğer yarı küresinin çalıştırılacağını ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Sol elinizle yaptığınız zaman beynin plastik yapısı gereği, beyninizin sağ yarım küresi çalışmaya başlayacak. Yani bu düzeni bir haftalığına tersine çevirdiğinizde beyninizin diğer yarı küresini çalıştırmış olacaksınız. Peki, bunun neye yararı olabilir? Öncelikle yaptığınız eylemlere farkındalığınızı artırır. Çünkü tersini yaptığınız için otomatik eylemin dışına çıkmanız, üst farkındalığınızın ortaya çıkmasını tetikler.” dedi.

Tarlacı, her gün düzenli kitap okunmasının faydası olduğunu söyledi.

Her gün düzenli olarak kitap okumanın da bir başka öneri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Bazen beş sayfa, bazen kitabın bir bölümü gibi ihtiyaca bağlı olarak okunabilir. Köşe yazıları veyahut roman gibi kitaplardan söz etmiyorum. Öğrenme sürecinizi tetikleyecek, okurken yeni kavramları, yeni kelimeleri, yeni kişileri, yeni ilişkileri, yeni problem çözme biçimlerini öğretecek kitapları okumanız lazım. Diğer kitapları da tabii ki okuyabilirsiniz ama beyninizi tetikleyecek, beyninizi ışıldatacak, beyninizin ateşlenmesini ve alevlenmesini sağlayacak olan daima yeni şeylerdir. Tekrarlı, sizleri zorlamayacak şeyler beyninizin üzerinde çok iz bırakmaz.” dedi.

“Ben bu kitabı anlamam, bu kitabı kavrayamam” diye düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir şekilde bir noktasını kavrar, okudukça yeni kelimeler, kavramlar öğrenebilirsiniz. Sanat, felsefe gibi alanlarda yeni kişileri öğrenebilirsiniz. Yeni kişiler üzerinden başka kavramları da araştırmaya başlayıp zincir şeklinde ilerleyebilirsiniz. Bunun başlangıcı, sizi zorlayacak ya da sizin uyarımınızı artıracak kitapları okumak ve bunun için de hedef koymak. Her gün zamanınıza ve isteğinize bağlı olarak kitabı ne kadar okuyacağınızı belirlemek sizin inisiyatifinizde.”

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Beyin ve hafızayı geliştirmeye yönelik tavsiyeler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!