Beyaz Kıta’ya 7’nci sefer başladı / Haberin Peşinde Urfa
7’nci Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan 19 bilim insanı, İstanbul’dan yola çıktı.
Türk bilim insanları, Dünya’nın kara kutusunu keşfetmek üzere yeni bir yolculuğa başladı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uhdesinde TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsünün (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilecek seferde, Beyaz Kıta’nın şifrelerini çözecek yeni bilimsel araştırmalar yürütülecek.
Bu sene gerçekleştirilen sefere ilk kez 3 liseli kız öğrenci de katıldı. TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen ‘Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda birinci olan Antalyalı lise öğrencileri yeryüzünün en büyük buz çölünde mikro plastikler üzerine çalışmalar yapacak.
Sefer koordinatörlüğünü TÜBİTAK KARE Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy’un yaptığı heyette 19 Türk’ün yanı sıra 2 Ekvador, 1 de Kolombiyalı bilim insanı yer alacak. Dünya’nın en soğuk, en rüzgarlı ve en kurak kıtasına gidecek bilim insanları 18 farklı proje üzerinde çalışacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antarktika’nın doğal bir laboratuvar olduğunu belirterek Beyaz Kıta’ya kalıcı üs kurmayı hedeflediklerini söyledi.
Niyetlerinin bilimle, teknolojiyle kalkınan bir Türkiye inşa etmek olduğunu vurgulayan Bakan Varank, “Bunun yolu da gençlere yatırım yapmaktan geçiyor.” dedi.
Antarktika’ya gerçekleştirilecek 7’nci ulusal bilim seferi başladı. Seferle ilgili ilk açıklama Bakan Varank’tan geldi.
Bakan Varank, Konya’da Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü Tanıtım Programına katıldı. Burada bir konuşma yapan Varank, şunları söyledi:
“Biz Antarktika ile ilgilenmeye Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu sayesinde başladık. Antarktika’da şu anda 50’den fazla ülkenin araştırma merkezi var. Ama Türkiye burayla bizim iktidarımıza kadar hiç ilgilenmemiş. Ta ki Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Burada böyle önemli bir durum varken Türkiye olarak biz geride kalamayız.’ deyip oraya bilim seferleri başlatana kadar.”
50’den fazla ülke orada
Antarktika’da Türkiye’ye ait geçici bir bilim üssü olduğunu belirten Bakan Varank, “Niyetimiz ne? Oraya kalıcı bilim üssü kurabilmek. Bakın 50’den fazla ülkenin orada üssü var. Bir tane Müslüman ülkenin orada bilim üssü yok. Bunu kim yapacak? Allah’ın izniyle biz yapacağız. İşte bu vizyonu ortaya koyabilmek önemli.” diye konuştu.
Bilimle, teknolojiyle kalkınma
Bakan Varank, bilim seferine giden bilim insanlarının arasında 3 lise öğrencisinin olduğuna değinerek, şu şekilde konuştu:
“Biz, birinci olan lise öğrencilerini Antarktika’ya gönderiyoruz. Kendi yaptıkları projelerini bizzat orada deneyecekler. İşte bizim ufkumuz, vizyonumuz bu kadar geniş. 20 sene önce ‘Yarışmada birinci olan lise öğrencilerini Antarktika’ya göndereceğiz.’ desem herhalde bana inanmazdınız. Bizim gerçekten niyetimiz, bilimle, teknolojiyle kalkınan bir Türkiye inşa etmek. Bunun yolu da gençlere yatırım yapmaktan geçiyor.”
Son durak Horseshoe Adası
Bakan Varank’ın açıklamasının ardından sefere katılacak bilim insanları, İstanbul Havalimanı (İGA) VIP Terminalinde bir araya geldi. Pasaport işlemlerinin ardından bilim seferine katılan ekip, Antarktika’daki geçici Türk Bilim Üssü’nün bulunduğu Horseshoe Adası’na ulaşmak üzere yolculuğa başladı.
İlk olacaklar
Heyeti uğurlayan TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanı (BİDEB) Prof. Dr. Ömer Faruk Ursavaş, başkanlık olarak sadece kutuplar üzerine değil çevre, iklim, matematik, fizik, kimya gibi pek çok alanda gençlerin projelerini desteklediklerini belirterek “3 öğrencimiz Türkiye’de ilk olacaklar ve ileride araştırma yapmak için adım atan öğrencilere yol gösterecekler. Projelerini orada yapacaklar ve hep beraber sonuçlarını göreceğiz.” dedi.
Kadın sayısı arttı
Sefer koordinatörü TÜBİTAK KARE Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, uçuş öncesi yaptığı açıklamada önceki senelerden farklı olarak 3 liseli kız öğrencinin de kendileriyle birlikte olduğunu ifade ederek “Çok mutluyuz ama bir artı tarafı daha var. Bu seneki seferde bilim kadını sayımızın da diğer seferlere oranla daha çok olması bizleri mutlu ediyor.” dedi.
Özsoy, sefere dahil olan kız öğrencilerinin heyetten farklı bir programı olacağına işaret ederek, “Onlar hem diğer dünya ülkeler üslerini ziyaret edip, uluslararası bilim insanlarıyla tanışma ve diğer ülkelerdeki bilim laboratuvarlarında çalışma imkanı bulacaklar.” ifadelerini kullandı.
Karadeniz’de hazırlık
Bu seferde özellikle atmosfer bilimlerinin ön plana çıktığını ancak jeoloji, mikro plastikler, volkanik yapılar, ekosistem çalışmaları gibi geniş bir yelpazede bilimsel çalışma yürüteceklerine değinen Özsoy, şunları söyledi:
“Sefer ekibimizin netleştiği günden itibaren de Antarktika koşullarına hazırlık bizim için hep ön plandaydı. Can güvenliği bizim için en önemlisi. Orada çok kıymetli çalışmalar yapacağız. Ama önce güvenlik, emniyet. Bu anlamda her sene hem koordinasyon toplantıları gerçekleştirip ekibimize bilgiler aktarıyoruz hem de saha çalışmaları, karda yürüme, ilk yardım gibi çok ciddi anlamda bu sene de Karadeniz bölgemizde gerçekleştirmiş olduğumuz saha çalışmalarımız var.”
“Büyük gurur”
Antarktika’ya giden heyette yer alan lise öğrencilerinden Zeynep İpek Yanmaz, “Ekip olarak çok heyecanlıyız aslında. Biz bu projeye Gebze Teknik Üniversitesi’nde bir poster sunumuyla başlamıştık. Orada da hocamıza sunmuştuk. Uzun süreçlerden sonra TEKNOFEST Karadeniz’in sonunda bu fırsatı elde ettik ve projemizi Antarktika’da test edecek olmak bizim için büyük bir gurur.” dedi
Yanmaz, sefere katılacak ekiple beraber Ayder’de kar eğitimi aldıklarını söyleyerek “Giyimin bile orada nasıl olması gerektiğini öğrendik. Aslında psikolojik olarak da yine aynı şekilde. Aslında tamamen hazır olarak gidiyoruz. Antarktika deyince hepimizin hayali penguenler. Onları tabii ki göreceğiz. Asıl bizim yapacağımız, ürettiğimiz bir plastiğin oradaki çözülme sürecini incelemek. Yani bizim elde ettiğimiz verilerin bölgede de geçerli olup olmadığını görmek, bunu da göreceğiz.” şeklinde konuştu.
Heyette kimler var?
7’nci Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan bilim insanları, İstanbul-Sao Paulo-Santiago-Gutierrez-King George rotası üzerinden Antarktika’daki geçici bilim üssüne intikal edecek. 19 Türk’ün yanı sıra 3 yabancı bilim insanı sefere kendi ülkelerinden katılacak. Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’ndan bilim insanlarının yer aldığı heyette, Anadolu Ajansı’ndan da bir foto muhabiri bulunacak. Heyette Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoğuz da yer alacak.
Kıtalararası dayanışma
Antarktika ekibi, Şili’ye ait olan ve sefer rotası üzerinde bulunan bir otomatik meteorolojik gözlem istasyonunun bakımını yapacak. Dönüş sırasında 2 Şilili araştırmacıyı ülkelerine götürecek. Ayrıca, Çek Antarktik Seferi’nin kıtaya erişimi için lojistik imkanlarını paylaşacak. Bunun yanı sıra İngiltere’ye ait “Base Y” isimli müze istasyonun kontrollerini sağlayacak. Türk bilim insanlarının bu çalışmaları sefer programını etkilemeyecek.
Heyette yer alan Türk araştırmacılardan biri Beyaz Kıta’ya ulaştığında Çek Antarktik Seferinde bulunan bilim insanlarına katılacak. Yine heyetteki bir Türk bilim insanı da Mart ayında Şili’ye ait Escudero İstasyonunda çalışmalarına katılacak. Bir Türk araştırmacı, halihazırda İspanyol Antarktik Seferi ile birlikte Beyaz Kıta’da bulunuyor.
Geçen yıl TÜBİTAK BİDEB tarafından düzenlenen 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda 3 kız öğrenci “Kutup Okyanuslarındaki Mikroplastik Kirliliğini Önlemek İçin Yerli ve Milli Biyoplastik Materyal Üretimi” Projesi ile ipi göğüsledi.
Liseli kızlar, meşe ağacı palamudunu kullanarak biyoplastik film sentezledi. Bu projeleriyle hem doğada 45 günde çözünebilen hem de plastiklerden 20 kat dayanıklı bir malzeme elde etti. Bakan Varank’ın talimatı ve yönlendirmesiyle şampiyon kızlar bilim seferine katılma hakkı elde etti.
Hibya Haber Ajansı