Bakan Varank, Bilişim Vadisi’nde gençlerle buluştu / Haberin Peşinde Urfa
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi’nde bulunan Dijital Animasyon ve Oyun Kümelenme Merkezi (DIGIAGE) Oyun Geliştirme Yaz Kampı’nda 51 ülkeden 600 gençle bir araya geldi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi’nde bulunan Dijital Animasyon ve Oyun Kümelenme Merkezi (DIGIAGE) Oyun Geliştirme Yaz Kampı’nda 51 ülkeden 600 gençle buluştu.
Bakanlık himayesinde, 1-11 Eylül tarihlerindeki yaz kampına, Bosna Hersek, Norveç ve Litvanya’dan 30 kişilik ekip katıldı.
Dijital içerik dünyasını oluşturan oyun tasarımcıları, yazılımcılar, dijital sinema ve animasyon film üreticileri ve senaristlerle Bilişim Vadisi’nde düzenlenen kamp etkinliğinde bir araya gelen Varank, Türkiye’nin teknoloji tabanlı işlerde ivme yakaladığını söyledi.
Varank, gençlerin teknoloji alanına ilgi duymasıyla yakalanan ivmenin, Türkiye’yi farklı bir boyuta taşıyacağının altını çizerek, ”Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için katma değerli üretim şart. İşte oyun geliştirme, yazılım gibi alanlar bu katma değerin en yüksek olduğu alanlar. İnşallah seneye 600 değil 6 bin gencimizi burada ağırlamak isteriz.” dedi.
“Ufukları çok geniş”
Bakan Mustafa Varank, gençlerin ufuklarının çok geniş olduğunu söyledi.
Burada gördüğü çalışmalardan etkilendiğini dile getiren Varank, ”Biz bu işi başlattığımızda ‘HyperCasual’ dediğimiz oyunlar daha çok yaygındı. Ama bugün sektörün farklı bir alana gittiğini görüyoruz. Bu alanda da şirketlerimiz başarılı. İnşallah buradan çıkacak girişimler çok başarılı olacak.” değerlendirmesini yaptı.
“Gece gündüz çalıştık”
Kampla ilgili deneyimlerini aktaran Tanzanyalı Selahaddin Mohammed Mesud, ”Benim için çok heyecanlı. Çünkü daha önce hiç böyle bir ortamda olmadım. Bazen bir oyun oynarken bir kusur görüyorum mesela, onun için yeni bir şey yapabilirsem benim için çok iyi olacağını düşünüyorum.” dedi.
Tanzanyalı Adem Buhrani de 4 yıldır Türkiye’de yaşadığını ifade ederek gece gündüz takım olarak bir oyun üzerinde çalıştıklarını ve çok eğlendiklerini bildirdi.
Kazak Gülnur Dosbolova ise Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora öğrencisi olduğuna işaret ederek, ”Aslında dizi senaryoları yazıyorum ama buraya geldikten sonra oyun senaryosu yazmayı öğrendim. Animasyon şirketi kurmayı düşünüyorum.” diye konuştu.
3 kategoride yarış var
Global iş birliği anlayışıyla fiziki ve online olarak bir araya gelen tasarımcılar, 10 günlük kampın sonunda projelerini tasarlayarak uluslararası jüriye sunacağı ve oyun senaryosu-metin, oyun karakter tasarımı-grafik animasyon ve oyun mekaniği-yazılım olmak üzere 3 kategoride üretim yaparak, projelerini beğeniye sunacak.
Katılımcılara, temel oyun geliştirme eğitimlerinin yanı sıra şirketleşme, hukuk, finans yönetimi gibi eğitimlerin verildiği DIGIAGE Oyun Geliştirme Kampı, Avrupa Birliğinin Erasmus+ projesi kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı vasıtasıyla gerçekleşti.
Hibya Haber Ajansı