Bakan Kirişçi: “1 milyar 68 milyon TL’de Şanlıurfalı çiftçilerimizin hesabına geçti”

bakan-kirisci-1-milyar-68-milyon-tldesanliurfali-ciftcilerimizin-hesabina-gecti-bAZcGlsr.jpg

Bakan Kirişçi: “1 milyar 68 milyon TL’de Şanlıurfalı çiftçilerimizin hesabına geçti” / Haberin Peşinde Urfa

ŞANLIURFA – 24.02.2023 – HİBYA – Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Şanlıurfa Valiliği’nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Kirişçi’nin konuşmasından satır başları şöyle:

“Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Milletimize de geçmiş olsun temennisinde bulunmak istiyorum. Ülkemizin deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha yaşamış olduk. Tabii ki çok ağır çok maliyetli bir tecrübe oluyor. Bunların hepsi millet olarak dostlarımıza değil düşmanlarımızın bile yaşamasını arzu etmediğimiz hadiseler. Ülkemiz şöyle bir geriye baktığımızda son yılda özellikle suyun meydana getirmiş oldu taşkın veya deprem veya bir kuraklık kısacası doğal afetleri yaşayan bir ülke olduk. Bu konularda kurumsal kapasitemiz ülke olarak devlet olarak inşallah bunun da üstesinden geleceğiz bunu da başaracağız.

Önce 10 sonrasında Elazığ’ın da dahil edilmesi ile malum depremden zarar gören il sayımız 11’e çıktı. Sivas’a bağlı Gürün ilçesinde de yine depremin birtakım hasarlara yol açtığı da bizim tespitlerimiz arasında yer alıyor. Geniş bir coğrafya yaklaşık 103 bin kilometre karelik bir coğrafya ve bu coğrafya üzerinde ülke nüfusumuzun yüzde 17’sine tekabül eden 13.5 milyon nüfusumuzu etkileyen ama tüm Türkiye’de hissedilen dahası Türkiye sınırlarını aşarak gerek Suriye başta olmak üzere güne gerek Gürcistan başta olmak üzere kuzey ülkelerde hissedilen bir deprem oldu.

Bugün 20’nci günü biz tarım ve orman bakanlığı olarak bütün illerimizi dolaşırken, depremde tıpkı görevli olduğum koordinatörü olduğum Adana’mız gibi depremi az hasarla atlatan bir il olan Şanlıurfa’ya bundan önce de sabahleyin Diyarbakır’a ziyaretler gerçekleştirdik. Gerek Diyarbakır’da gerekse Şanlıurfa’da yerel unsurlarımızın valiliğimizin başta olmak üzere bütün kurumlarımızın, belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, halkımızın, milletimizin el ele vererek bu işi kısa sürede toparladıklarına da şahit olmuş olduk. Bu bizi gerçekten çok mutlu etti. Burada önce vatandaşlarımızın enkazdan kurtarılması daha sonra da enkazdan kurtarılan vatandaşlar da dahil olmak üzere bunlara sağlık hizmetlerinin verilmesi ve bunların barınma ihtiyaçlarının karşılanması ve burada kademeli bir sürecin yönetilmesi önemliydi. Önce bireysel çadırlar daha sonra toplu çadırlar ve bunun devamı olan konteyner kentler bir sonraki aşamada da inşallah kısa sürede bu şehrin ihtiyacı olan bütün konutlar TOKİ marifetiyle kısa sürede inşa edilecek ve vatandaşlarımızın da artık güvenilir konutlarda yaşaması, güvenilir iş yerlerinde ticaretlerini sürdürüyor olması, yine güvenilir kırsaldaki vatandaşlarımızın, köylülerimizin, çiftçilerimizin kavuşuyor olması hepimizin otak idealidir.

Tıpkı sayın cumhurbaşkanımızın başımızda olduğu bir hükümetin diğer birimleri gibi bizde hükümetin tarım ve orman bakanlığı kısmında ve buradaki devletimizin ilgili birimlerini harekete geçirdik. Depremin ilk olduğu andan itibaren vatandaşlarımızla birlikte olduk. Benimle beraber 4 bakan yardımcısı arkadaşım, 8 genel müdürümüz, 2 daire başkanımız ve 15 il müdürümüz ve müdürlüğümüze bağlı bütün personelimizle sahada olduk. Her dakika vatandaşlarımızın yanında yer aldık. Toplan bugün itibariyle 13 bin 597 personelimiz sahada, makine ve ekipman noktasında da 4 bin 795 bunlar sıradan basit makinalar da değil ağır iş makinaları sizlerde ekranlar aracılığıyla izliyorsunuzdur özellikle devlet su işlerimizin ve orman genel müdürlüğümüzün araçları.

Gerek insan kaynaklarımız gerekse araç gereç makine ekipman bu ihtiyaçlar bir şekilde karşılanmış oldu. Depremde çiftçilerimizin ihtiyaçlarını gidermenin gayreti içerisinde olduk. Hayvansal üretimimiz herhangi bir şekilde aksamasın istiyoruz. Bunu destekliyoruz desteklemeye de devam edeceğiz. Bu çerçevede özellikle 13 bin 196 ton hayvan yemi dağıtık ki bundan ayrı olarak da bir buçuk milyar liralık hayvan desteğinde de ayrıca bulunacağımızı da belirtmek isterim. Hayvan çadırı dağıttım 4 bin 399 adet, yakacak odun orman genel müdürlüğümüzün 41 bin 734 ton ısınma amaçlı olarak odun dağıttık. Bazı yörelerimi vardı ki elektrikle ilgili altyapı da zarara uğramış ve vatandaşımızın açta açıkta ısınmadan kalmaması için mutlaka bu ısınma ihtiyacını karşılamak için bu odunları dağıttık. Tarımsal üretimin aksamaması üreticimizin yanında olduğumuzu göstermek için biz 8 bin 547 ton süt topladık. Hayvancılıkta süt üretim faaliyetlerinde bulunan üreticilerimize böyle bir destek sağladık. Veteriner tıbbi ürün 24 bin 432 kutu ilaçlar bunlar vatandaşlarımıza hayvanlarının sağlığı için kullanılmak üzere dağıtılmıştır.

Toplam 13 milyar 836 milyon 6 bin 715 TL’yi 2 milyon 520 bin 567 çiftçimizin hesaplarına bugün itibariyle geçirmiş olduk. Onlara bol bereketli bol kazançlar diliyoruz. Mazot ve gübre desteği afet bölgesindeki illere nakdi olarak verilecek. Bakanlık olarak biliyorsunuz bizler bunu ayniye çevirmiş ve üreticilerimizin ziraat bankasından aldıkları kartın üzerine sadece mazot ve gübre alımında kullanılacak şekilde bunların tanımlanmasını sağlamıştık. Ama buradaki 11 ilimizdeki vatandaşlarımızın böyle bir ayni olan desteği şu anda kullanmaları yerine bunu nakdi olarak kullanmalarının onlar için daha pratik olacağına karar verdik ve bunu nakdiye çevirmiş olduk. Dolayısıyla geri kalan 70 ilimizde mazot ve gübre desteği o ayni olmaya devam edecek ama geri kalan 11 ilimiz için bütün destekler nakdi olarak vatandaşlarımız bankaya gittiklerinde veya bir ATM’ye uğradıklarında bu paralarını alabilecekler. Bu kapsamda deprem bölgesindeki 425 bin 275 depremzede çiftçimize toplam 3 milyar 414 milyon 727 bin 606 TL yani yuvarlak rakam 3,5 milyarlık ödemeyi bu 11 ilimiz için gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Şanlıurfa özelinde ise toplam 1 milyar 68 milyon TL’de Şanlıurfalı çiftçilerimizin üreticilerimizin hesabına geçmiştir. Bu Şanlıurfa’nın ekonomisine adeta bir can suyu olacaktır ve üreticilerimizin ihtiyaçlarını karşılarken bütün esnafımız bütün ticari alanda faaliyet gösteren kardeşlerimiz de bundan nasipleneceklerdir onlar için hayırlı bereketli olsun.

Biz özellikle başlangıç için yem desteğinde bulunduk 13 bin tonun üzerinde bu dağıtımı gerçekleştirdik. Ama bunun sürdürülebilir olması için örneğin bir gübre bir yem için mutlak suretle burada bunu satıcılarının açık olmasını sağladık. Tabii Şanlıurfa depremi az hasarla geçirdiği için şanslı olan bir ilimiz ama diğer 10 ilimizde de kapalı olan bir yer var ise bunların da açılması konusunda talimatlarımız kesindir.”

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version