Bakan Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in ortak açıklaması

bakan-cavusoglu-ve-nato-genel-sekreteristoltenbergin-ortak-aciklamasi-nZJGJtXj.jpg

Bakan Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in ortak açıklaması / Haberin Peşinde Urfa

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu sene Türkiye’nin NATO üyeliğinin 70. yıl dönümü. Türkiye her zaman ittifakın sorumluluk sahibi ve öncü üyelerinden biri olmuştur. Türkiye, ittifak dayanışması ruhuyla NATO’nun her alandaki gayretlerine faaliyetlerine önemli katkılar veriyor. Ukrayna Savaşı sonrasında NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasının güçlendirilmesi için atılan adımlara da ilave destek sağlayacağız. Bugün Ukrayna’daki durumu, savaşı da ele aldık. Ukrayna’daki durumu ve özellikle de bunun bölgesel ve küresel yansımalarını da değerlendirdik.

Ukrayna konusundaki ilkesel tutumumuz belli. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve egemenliği biz güçlü bir şekilde Türkiye olarak destekliyoruz. Aynı zamanda ilave bazı hususlarında altını bu vesileyle çizmek isterim. Karadeniz’de tahıl ihracatı konusunda yaşanan sıkıntı Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sarf ettiğimiz çabalarla tekrar çözüldü. 20 gün sonra tahıl anlaşmasının tekrar yenilenmesi gerekiyor. 4 aylık bir anlaşmaydı. Kesintisiz bir şekilde devam etmesi için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Sevkiyattaki herhangi bir kesintinin, özellikle en az gelişmiş ülkelere nasıl yansıyacağını biliyoruz. Geçen hafta 3 Afrika ülkesini ziyaret ettim ve bu kesintilerden ne kadar tedirgin olduklarını da gördük. Ayrıca bu anlaşmanın da tahıl anlaşmasının kendileri için ne kadar hassas olduğunu kendilerinden işittik. Özellikle açlıkla boğuşan ülkelerin sofrasından bir ekmek daha azalmış olacak. Bu nedenle kesintisiz devam etmesi konusunda çabalarımızı sürdürmemiz lazım.

Ukrayna’daki çatışmaların durdurulması konusunda da çabalarımızı artırarak devam ettirmemiz gerekiyor. Şartların kolay olmadığını biliyoruz ama diplomasiye fırsat verilmesi gerektiğini de her fırsatta tüm görüşmelerimizde vurguluyoruz. Bugün de bu düşüncelerimizi sayın genel sekreterle de paylaşma imkanımız oldu. Bu doğrultuda çabalarımızı Türkiye olarak devam ettireceğiz.

NATO’nun genişlemesi, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği de gündemdeydi. Madrid’te üçlü bir mutabakat zaptı imzalamıştık. Genel sekreterin de çok büyük katkıları oldu. Her iki ülke makamları bu muhtıraya bağlılıklarını dile getiriyorlar. Esas önemli olan tabii muhtırada yer alan unsurların somut olarak uygulanması. İsveç’te kurulan yeni hükümet, seçim öncesi bir önceki hükümetinin çok ciddi adım atamayacağını biliyorduk. Yeni hükümetin bu konuda daha kararlı olduğunu da görüyoruz.

Yeni İsveç Başbakanı, Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak, gelecek hafta Ankara’ya geliyor. Bu konuları kendileriyle görüşme imkanımız olacak.  3 ülke arasında kurulan uzmanlar düzeyinde bir mekanizma vardır. İlk toplantı, Helsinki’de gerçekleşmişti. Bir sonraki toplantı Stockholm’da gerçekleşecek. O toplantıda da atılan ve atılacak adımları gözden geçirme bakımından faydalı olacağını düşünüyorum.”

Stoltenberg’in açıklamaları

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise açıklamasında şunları kaydetti:

“Türkiye NATO ‘nun çok değerli bir müttefikidir ve ortak güvenliğimize çok büyük katkılarda bulunan siz terörle mücadelede de görevlerde bulundunuz. Irak misyonuna ve donanma, hava polisliği görevlerimize önemli katkılarda bulunuyorsunuz. NATO’da Türkiye’nin güvenliğine katkıda bulunmakta. Hava savunmanızı güçlendirerek ve Karadeniz ve Akdeniz’deki hava ve deniz varlığımızla bir de sizin güvenliğinize destek oluyoruz ama en büyük güvenlik kriziyle karşılaştığımız bu dönemde ortak çalışmamız çok önemli.

Bugün Ege’deki durum, terörle mücadele, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği ve Ukrayna’ya verilen destek konularını görüştük. Putin Ukrayna’da başarısızlığa uğramakta ancak daha fazla vahşetle karşılık vermektedir. Son haftalarda füzelerin atıldığını, dronelarla saldırı yapıldığını, altyapının zalimce yerle bir edildiğini ve kışın geldiği dönemde bunun yapıldığını görüyoruz. Rusya’ya hiçbir ülke Moskova’ya bu şekilde yasa dışı savaş için destek olmamalıdır.

Türkiye’ye Ukrayna’ya verdiği destek için çok teşekkür ediyorum. Ukrayna kendi savunmasını Türkiye sayesinde güçlendiriyor. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özellikle teşekkür ediyorum. Ukrayna tahıl anlaşması son derece önemli. Türkiye’nin önemli yaşam hakkını korumak için yaptıklarına müteşekkiriz.

Haziran’da tüm müttefikler NATO’ya Finlandiya ve İsveç’i davet etti. Sizin önemli beklentileriniz var. Türkiye, Finlandiya ve İsveç muhtırasının daha fazla güvenlik getirmesini bekliyoruz. Bu muhtıranın Türkiye’nin güvenliğine katkıda bulunması açısından beklentileriniz var. Beklentilerinizde endişelerinizi anlıyorum.

Hem Finlandiya hem de İsveç liderleri ile geçen hafta görüştüm. Her iki ülke liderleri muhtırayı uygulayacak somut adımları memnuniyetle karşılıyorum. Finlandiya ve İsveç Türkiye’yle terörle mücadele konusunda iş birliğini büyük oranda artırmış durumda. Kalıcı bir ortak mekanizma ortaya konuşmuştur. İsveç yeni yasalar geçiriyor, böylece terör örgütlerinin katılımı PKK dahil olmak üzere engelliyor. Daha fazla ülke dışı irade ve sınır dışı olaylar gerçekleşmeye başladı, iadeler arttı. Finlandiya ve İsveç, Türkiye’ye taahhüdünü yerine getiriyorlar. Terörle mücadelede güçlü ortaklar olarak her şekilde müttefiklerinin yanında olduklarını ve uzun vadede Türkiye’yle güvenlik endişeleri için iş birliği yapmaya kararlı ve bağlı olduklarını gösterdi. Artık İsveç ve Finlandiya’nın tam üye olarak NATO’ya katılmasının zamanı geldi. NATO’ya güçlü destekleriniz için teşekkür ediyorum.”

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version