Atık çamurlar elektriğe dönüşüyor

atik-camurlar-elektrige-donusuyor-TXmuKpLM.jpg

Atık çamurlar elektriğe dönüşüyor / Haberin Peşinde Urfa

Türkiye’deki evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinden günde yaklaşık 9-10 bin ton arıtma çamuru çıkıyor. Her geçen yıl miktarı artan, kamu ve özel sektör için yönetilmesi gittikçe zorlaşan atık çamurların sadece yüzde 10 – 12’si enerjiye dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.

KEVSER DEVECİOĞLU

Geçtiğimiz aylarda müsilajla gündeme gelen Marmara Denizi ile birlikte atık suların arıtılması sorunu bir kez daha gündeme geldi. Hızlı bir şekilde kirlenmekte olan suyun evsel veya endüstriyel amaçlarla kullanıldıktan sonra ıslah edilmesi anlamında gelen atık su arıtma işleminin sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması çevre için hayati önem taşıyor.

Erman Çakal

BÜYÜK BİR DEĞER

Atık suların arıtılması adımlardan sadece ilki. Arıtma çamuru ise, atık su arıtımının son ürünü. Teknolojinin gelişimi ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle her geçen yıl miktarı artan arıtma çamuru da geleceğimizi tehdit ediyor. Türkiye’deki evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinden günde yaklaşık 9-10 bin ton arıtma çamuru çıktığının öngörüldüğüne dikkat çeken INEVA Genel Müdürü Erman Çakal şöyle devam etti: “Bertaraf maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle bu çamurların taşınması ve yönetimi kurumlar için önemli bir zorluk oluşturuyor. Bu konu aynı zamanda çevre ve insan sağlığı açısından da büyük önem taşıyor. Arıtma çamurlarının hammadde olarak da yaratabileceği büyük bir değer var. Bu çamurların termokimyasal yöntem veya daha bilinen adı ile yakma yöntemiyle n.i şekilde bertaraf edilen ve enerji üretilen kısmı sadece yüzde 10-12 seviyesinde.”

YÖNETİMİ ZOR

Arıtma çamurları; başta büyükşehir belediyelerinin su kanal idareleri, atık su arıtma tesisi olan organize sanayi bölgeleri ve kendi atık su arıtma tesisleri olan özel sektör firmaları için ciddi bir sorun haline geldi. Hemen her il ve ilçenin bir atık su arıtma tesisi var ve bu tesislerde işlemin doğal sonucu olarak arıtma çamuru çıkıyor. Arıtma çamurunun sadece küçük bir miktarı, çevreci ve sürdürülebilir yöntemlerle bertaraf ediliyor. Büyük bir kısmı halen kontrolsüz olarak ya da kontrollü ama uygun olmayan şekilde doğaya bırakılıyor.

YERİNDE DÖNÜŞÜM

INEVA’nın yüzde 100 yerli sermayeyle kurulduğunu ve Türkiye’nin ilk arıtma çamuru yerinde bertaraf lisansına sahip tesisini kuran şirket olduğuna dikkat çeken Çakal “Arıtma çamurlarını termal olarak bertaraf edip, bu yöntemle müşterinin ihtiyacına göre buhar veya elektrik üretiyoruz. 1 ton atıktan 1,5 ton buhar enerjisi üretebildiğimiz gibi bu buhardan da 0,15 ila 0,2 MW yenilenebilir enerji statüsünde elektrik elde edebiliyoruz” dedi.

İnsan sağlığına da çevreye de zararlı

Atık suların içerisinde bulunan tüm patojenik organizmalar, kirleticiler ve atıksu arıtma tesislerinde suların deşarj limitlerine ulaşabilmesi için süreçlerde kullanılan kimyasallar, çamura dönüşüyor. İnsan sağlığı ve çevre açısından büyük zararları olan arıtma çamurları, hiçbir süreç için değerlendirilebilir değil ancak iyi bir ısıl değer taşıyorlar.

INEVA,Türkiye,Erman Çakal


Exit mobile version