Aşırı terlemenin tedavisi mümkün!

asiri-terlemenin-tedavisi-mumkun-7CrGtjdI.jpg

Aşırı terleme bir sağlık sorunu. Üstelik sosyal hayatta da kişileri zor durumda bırakıyor. Bu yazımda aşırı terlemeye karşı tedavi yöntemlerini ele aldım.

Yazın kendini hissettirdiği bu günlerde aşırı terleme kişilerde önemli sorunlara neden olabiliyor. Aslında bir sağlık sorunu olan aşırı terleme zamanla psikolojik sıkıntılara da yol açabiliyor ve hasta kendini toplumdan soyutlamaya başlıyor. Bu ayki yazımda halk arasında aşırı terleme olarak tanımlanan hiperhidroz hastalığının tedavi yöntemleri olan botoks ve küretaj uygulamalarını anlatacağım.

Sürekli çözümsüz koltuk altı terlemeleri yaşıyorsanız, elleriniz terlediği için insanlarla tokalaşmaktan çekiniyorsanız, koku sorunu yaşıyorsanız, gün içinde sıcak ve soğuk her ortamda terliyorsanız hiperhidroz hastalığına sahip olabilirsiniz.

Aşırı terleme nedir?

Hiperhidroz; koltuk altı, baş bölgesi, ayaklar ve ellerde aşırı terleme olarak görülen bir sağlık sorunudur ve tedavi edilebilir.

Herkesin yaygın olarak karşılaştığı bir problem olan aşırı terleme hem sosyal hayatta hem de iş hayatında pek çok soruna yol açabiliyor. Kişi sosyal hayattan uzaklaşıyor, iletişimden kaçınıyor.

Aşırı terleme sorunu belirtileri

Yoğun Aşırı terleme neden olur?

Hiperhidroz, bölgedeki ter bezlerinin diğer ter bezlerine oranla daha fazla ter üretmesi nedeniyle yaşanan dermatolojik bir hastalıktır.

Aşırı terleme için tedavi yöntemleri

Hayatı kabusa çevirebilen bu hastalığı günümüzde botoks ve küretaj uygulamaları ile çok kolay yöntemlerle tedavi edilebiliyoruz.

Botoks uygulaması

Menopoz döneminde ve mevsim geçişlerinde vücudun hormonal ve ısı dengesini ayarlamak için adaptasyon döneminde artan terlemeyi kısa bir işlemle, ağrısız ve acısız olarak botoks ile çözmek mümkün. Benim de en etkili çözüm olarak önerdiğim ve uyguladığım botoks işlemi baş bölgesine 10 dakika, koltuk altlarına 15 dakika, eller ve ayaklara ise 15’er dakika uygulanır.

Uygulanan bölgede herhangi bir kızarma, morarma, ağrı da olmadığı için kişi sosyal hayatına hemen kaldığı yerden devam edebilir. Uygulanan Botoks’un faydası, bir hafta ile 10 gün süre içerisinde kendini gösterir. Botoks kısa süreli bir uygulamadır. Maksimum 10 gün sonra sonuç alınır. 8 ay ile 1 sene arasında kalıcılık gösteren tedaviyi sonrasında tekrarlamak gerekir. Uygulama, her mevsimde her zaman yaptırılabilir. 18 yaşını doldurmuş kadın, erkek herkes için uygun bir yöntemdir.

Aşırı terlemeye çözüm olarak sununlan botoks tedavisinde uygulanan enjeksiyonların herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak elde ve ayakta sinirler çok yüzeydedir, yanlış yapılan uygulamalarda sinir hasarları olabilir. Bu ortadan kaldırılabilir bir sorundur ama yine de istenen bir durum olmadığı için doğru doktor seçimi ve bilinen güvenilen kliniklerde bu uygulamaların yapılması önemlidir. Koltuk altı, baş bölgesi, el ve ayak bölgesine yapılan botoks uygulaması o bölgelerdeki terlemenin yok edilmesi, herhangi bir sağlık sorununa neden olmamaktadır.

Ayrıca, bir bölgedeki terlemenin botoks ile yok edilmesi, başka bir bölgede terleme artışına sebep olmaz. Yani koltuk altınıza botoks yapılınca el ya da ayaklarınızda terlemede artış olmaz.

Aşırı terlemeye karşı küretaj yöntemi (ter bezlerinin alınması)

Aşırı terleme problemi için bir diğer çözüm ise ter bezlerine yönelik cerrahi bir işlem olan küretaj uygulamasıdır. Kalıcı bir tedavi yöntemi olan ve botoks işleminden farklı olarak belli aralıklarla tekrarlanması gerekmeyen bu yöntemle koltuk altlarında yer alan ter bezlerini temizlemek mümkündür.

Genel anestezi ile koltuk altına yaptığımız küçük bir kesi ile ter bezleri alınır. Bu işlemde koltuk altındaki yoğun lenfatik sistem çok çabuk etkilenebildiği için hasta işlem sonrası aşırı ödem gibi sorunlarla karşılaşabilir. Oluşan şişlik ve morluklar nedeniyle kişi sosyal hayata hemen karışamıyor. Hasta, üç günlük dinlenme sürecinin sonunda sosyal hayatına geri dönebiliyor.

Küretaj yöntemi ameliyathane ortamında olduğu için pandemi döneminde ne biz hekimlerin ne de hastalarımızın tercih ettiği bir operasyon oluyor. Özellikle pandemi döneminde hastalarımızın çok daha kolay ve hızlı bir şekilde muayenehanede yaptırabilecekleri uygulama olan botoksu öneriyorum.

“Metinde belirtilen işlemlerin uygulanması ve sonuçları her kişinin anatomisine, fizyonomisine ve yaşam kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bahsedilen uygulamadan önce konunun uzmanı bir doktorla görüşülmesini öneririm.”

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya Sosyal medya hesapları
Facebook: drevrimuckunkaya
Instagram: @druckunkaya
YouTube: druckunkaya

Editörün notu:

Aşırı terlemeye karşı kullanılan diğer tedavi yöntemleri:

  • Hafif terlemeler için talk pudrası, al-klorid benzeri solüsyonlar. Uzun süre kullanım önerilmez.
  • Ter bezlerini uyaran sinirlerin aktivitelerini azaltmak için antimuskorinik ilaçlar.
  • Özellikle stres ve anksiyete ile oluşan terlemelerde faydası görülen beta-blokerler
  • Anksiyeteye bağlı terlemede etkisi olan ancak yan etkileri bulunan anksiyolitikler (tranklizanlar)
  • İyontoforez tedavisi.15-20 seans tekrarlanır, yan etkisi bulunmaz.
  • Botoks. Daha çok el ve koltuk altına uygulanır. Etki süresi yaklaşık 4-12 aydır.
  • Sempatik sinirlere yönelik yapılan cerrahi girişimler. Daha çok aşırı el terlemesi şikayeti olan hastalara uygulanır.
  • Koltuk altı terlemesi ve kokusunu yok etmek için plastik cerrahlar tarafından uygulanan cerrahi girişim retrodermal kuretaj. Günümüzde bu cerrahi yöntemler endoskopik olarak da yapılabilmektedir. Kalıcı bir tedavi yöntemidir.

hiperhidroz,koltuk altı terlemesi,aşırı terleme,aşırı terleme sorunu,koltuk altı terlemesine çözüm,aşırı terlemeye çözüm,küretaş,devamı…,botoks,terlemeye karşı botoks,aşırı terlemeye karşı küretaj

pudra
Exit mobile version