Aşil sendromu (Gizli başarısızlık korkusu) nedir? Aşil sendromu kimlerde görülür?

asil-sendromu-gizli-basarisizlik-korkusu-nedir-asil-sendromu-kimlerde-gorulur-JUrlHb9Z.JPG

Aşil sendromu (Gizli başarısızlık korkusu) nedir? Aşil sendromu kimlerde görülür? / Haberin Peşinde Urfa

Her şeyi bilen ancak bildiği çoğu şeyin yanlış ya da yalan olduğunu öğrendiğiniz kişilerin yaşadığı psikolojik rahatsızlık olan aşil sendromu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Kişinin geçmişi ve çevresel faktörlerden ötürü görülen bu sendromda kişinin en sık sergilediği tavır mükemmellikçiliktir. Peki Aşil sendromu (Gizli başarısızlık korkusu) nedir? Aşil sendromu kimlerde görülür?

Her şeyi bilen ancak bildiği çoğu şeyin yanlış ya da yalan olduğunu öğrendiğiniz kişilerin yaşadığı psikolojik rahatsızlık olan aşil sendromu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Kişinin geçmişi ve çevresel faktörlerden ötürü görülen bu sendromda kişinin en sık sergilediği tavır mükemmellikçiliktir. Peki Aşil sendromu (Gizli başarısızlık korkusu) nedir? Aşil sendromu kimlerde görülür?

Halk arasında sözde yetkinlik sendromu olarak bilinen aşil sendromu yaşayan kişi bulunduğu ortamda genellikle sürekli başarılı olduğunu kanıtlamaya çalışır. Mükemmel görünmeye çalışırken kusurlarını örtbas eden kişi çoğunlukla yanlış ya da yalan bilgiye başvurur. Bu psikolojik sorunun altında aslında kişinin başarma hazzını yaşayamama korkusu yatar. Korku kişiyi sürekli hataya sürükler. Kişi farkına varmadan bir süre sonra alışkanlık haline getirdiği bu durum aslında onun kötü sona götürür. Çevresinden herhangi bir tepki gelmese bile ruhsal olarak çöküntü yaşar. Psikolojik rahatsızlıklar arasında aslında günümüzde giderek artan bir sağlık sorunudur. Özellikle şirketlerin artması ve metropol yaşam kalabalık ortamda kişinin çabucak bu hassa kapılmasına yol açar. Kusurlarını örterek olmadığı kişiyi yansıtır. 

AŞİL SENDROMU DENİLMESİNİN NEDENİ NEDİR?

Eski Yunan mitolojisinde önemli kahramanlardan biri olan Achilles’in sürekli yenilmez biri olduğuna inanılırdı. Ancak rivayetlere göre yıkılmaz mükemmel kişiliğe sahip olan Achilles, ölümsüzlük nehrinde yıkanır. Annesi onu burada yıkarken topuğu sürekli dışarıda kalırdı. Bu yüzden topuğundan vurulursa öleceği düşünülürdü. Bilim literatürüsünde bile insan anatomisinde topukta bulunan tentonlara bu yüzden okunduğu gibi aşil denilmiştir. Psikoloji de mükemmel görünmeye çalışan kişilerin sendromunu inceleyen önemli bilim insanı Petruska Clarkson bu yüzden bu sendromu bu ismi vermiştir. 

AŞİL SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Aşil sendromu üzerinde araştırma yapan Clarkson, kişiliğin oluştuğu aile ortamında psikolojik sorunların ortaya çıktığını hatırlattı. Mükemmel olarak yetiştirilen ve sürekli olarak bu tavırları sergilemesi istenilen çocuklarda görülür. Baskıyla başarısı artırılmaya çalışan çocuk bir süre sonra eğer mükemmel olmazsa ya da başarılı toplumda herhangi bir yerde olmayacağı söylenir. Ayrıca bazı okul ortamlarında öğretmenlerin eğitim sırasında öğrenciye sürekli olarak sorumluluk yükleyip hata yapılması istenmez. Bu tarz durumlarda çocuğun sendroma girmesine yol açabilir. Özellikle meslek hayatında kişi bunu işine yansıtır. Kendini sürekli hatasız gören kişi yaptığı hataları kabul etmez. Vakaların çoğunda sosyal ortamlarda çabuk dışlandığı tespit edilmiştir. Toplum içerisinde hatalarını örtbas etmek isterken başarısızlığını başkalarından çıkartır. Günümüzde aşil sendromu mesleki tükenmişlikle beraber ele alınır.

AŞİL SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

– Sürekli olarak panik içinde olur ve bağırarak konuşmaya çalışır. 

– Yapılan yanlışları görmezden gelerek hataları farklı kişilerin üzerine mal etmeye yeltenir. Genellikle üst rütbelilerde görülür.

– Başarısız olduğunu hissettiği an içine kapanma durumları da görülebilir. 

– Sendrom beraberinde kişilik bozukluğunu da getirir.

– Ortam içinde konuştuğunda yanlış ve doğruyu ayırt etmekte zorlanır. 

– Konuşmaları kesin değildir.

AŞİL SENDROMUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Clarkson bu hastalıktan kurtulmanın en basit yolunun kişinin hasta olmasını kabul etmesi olduğunu söylüyor. Zayıflığın insani bir durum olduğunu kavrayarak başvurduğu yalanların ya da yanlışların onu farklı yerlere sürüklediğinden toplu terapilere katılarak kendine karşı dürüst olması istenilir. İlaç tedavisinden çok terapiyle çözülebilen bu sendromda korku duygusunun da çözülmesi önemlidir. 

psikolojik hastalıklar,başarısızlık sendromu,gizli başarısızlık korkusu,gizli başarısızlık korkusuyla nasıl başa çıkılır

Exit mobile version