Anne Sütünü Artırmanın 6 Yolu / Haberin Peşinde Urfa
Gebelik Ve Emziklilikte Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Anne Sütünü Artırmanın 6 Yolu makalesine göz atın ve Gebelik Ve Emziklilikte Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin
Anne sütü bebek için en uygun besindir. Sağlıklı bir anne günde yaklaşık 700 – 800ml süt salgılar. Çoğu anne, özellikle bebeklerinin ilk doğduğu aylarda sütlerinin az gelmesinden şikayetçidirler. Endişeye kapılmadan beslenirken yaptığınız hatalar yerine doğru beslenerek sütünüzü artırmanız mümkün.
1-Günde 3 Litre Sıvı
Su tüketimi süt besleyiciliği ve miktarını artıran en önemli etkendir. Anne sütünün %80’den fazlası sudan oluşur süt miktarının yeterli olabilmesi için annenin günde en az 3 litre sıvı alması gerekmektedir. Emzirme sonrası kaybettiğiniz sıvıyı da takviye edin. Bu gereksinimin 2- 2,5 litresi sudan, kalan kısmı ise bitki çayları, ayran, şekersiz komposto gibi içeceklerden karşılamakta mümkün.
2-Rezene
Anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eder, sütün yağ içeriğini artırır. Ayrıca rezene anne sütü yolu ile bebeğe geçerek sindirim ve hazımsızlık problemleri yaşamasını önler. Günde 2-3 fincan rezene çayını şekersiz tüketerek süt miktarını artırabilirsiniz.
3-Havuç
Havucun içeriğinde meme dokusunun sağlıklı gelişimini ve süt oluşumunu destekleyerek östrojen benzeri görev yapan, bitkisel bir kimyasal olan fitoöstrojen bulunmaktadır. Fitoöstrojen süt üretimini artırır. Östrojen hormonu meme dokusu içerisindeki süt kanallarını geliştirir. Havuçta çok yüksek oranda beta karoten bulunmaktadır. Havuçtaki beta karoten vücutta A vitaminine dönüşüyor. A vitamini de bebeklerin gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Salatalara mutlaka günde 1 adet havuç ekleyin.
4-Süt Ürünleri
Süt annelerin beslenmesinde oldukça mühim yer tutar. Süt içmek anne sütü oranını artırır.
Sütteki kalsiyum emzirme yolu ile bebekten anneye geçer ve böylece bebeğin kemik gelişimine etki eder. Günde en az iki bardak süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini tüketin.
5-Protein
Emziren annelerin beslenmesinde proteinin önemi büyüktür. Hayvansal protein kaynakları et, balık, yumurta iken bitkisel protein kaynakları fasulye, nohut, barbunya gibi besinlerdir. Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yenilmelidir. Alınan proteinin vücutta kullanımını artırmak içinde yanında c vitamini yönünden zengin olan salata ile birlikte tüketilmelidir.
6-Yulaf
Yulaf bol miktarda lif içermektedir ve sadece bir fincan yulaf bile vücudun gereksinim duyduğu lif ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabilmektedir. Yulaf iyi bir demir kaynağı, ayrıca rahatlatıcı etkisiyle sütün meme kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonunun salınımını uyarıyor. Bu nedenle de sütün kanallardan ilerlemesi hızlanıyor. Sabah kahvaltılarınızı yulafla zenginleştirebilir, yulafı pişirerek veya süt ile tüketebilirsiniz.