Anal Fissür

anal-fissur-yRfbeOhp.jpg

Anal Fissür / Haberin Peşinde Urfa

Genel Cerrahi için bilgi mi arıyorsunuz? Anal Fissür makalesine göz atın ve Genel Cerrahi hakkında daha fazla bilgi edinin 

Anal fissür hastalığı halk arasında makat çatlağı olarak bilinen ve makatın en sık görülen hastalıklarından biridir. Anal fissür, makat bölgesindeki zorlamalarla oluşan küçük yırtıklardır.

Makat bölgesinin dış dokusu ve bağırsağın iç örtüsünde yer alan dokular çok narin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bölgede oluşabilecek her türlü zorlanmaya karşı dayanıksız ve hassastır.

Anal fissür; uzun süreli kabızlık, ishal gibi rahatsızlıklardan dolayı fazla ıkınmaya bağlı olarak çatlak ya da yırtıklar gelişir. Bu çatlak ya da yırtıklar; bölgede ağrı, yanma ve kanamaya neden olur.

Anal Fissür Belirtileri

Anal fissür hastalarında genellikle uzun süreli kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıklar bulunur. Dışkılama güçlüğü ve aşırı ıkınma esnasında cam parçası çıkarıyormuş gibi bir ağrı olur. Bu şiddetli ağrı, makatta hafif kanamaya yol açabilir. Yırtılan bölgede tahriş, kaşıntı, şişlik ve ağrı olabilir.

Anal Fissür Nedenleri

Anal fissürün oluşumundaki en temel nedenlerden birisi sağlıksız beslenme sonucu oluşan kronik kabızlık ve ishal hastalıklardır. Kabız olan hastaların fiziksel zorlamaları ile ishalde artmış dışkılama sayısı nedeniyle makatta çatlaklar oluşur.

Ayrıca yeterince su içmemek, tuvalete zamanında gitmemek (tuvalet ihtiyacını ertelemek), hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin baskısı ve doğum esnasında oluşan basınç fistül oluşumunu etkileyen nedenler arasında yer alır. Crohn, ülseratif kolit gibi kronik inflamatuvar bağırsak hastalıkları ilk bulgusu da anal fissür olabilir.

Akut Anal Fissür

Akut anal fissür, hastalığın başlangıç evresi olarak kabul edilir. Makat bölgesinde şiddetli ağrı ve sızlama hissi gibi şikayetlere neden olmaktadır. Eğer bu evrede müdahale edilirse 4 ila 6 hafta gibi bir sürede iyileşme görülebilmektedir. Bu aşamada hastaların düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmeleri süreç için büyük önem taşımaktadır.

Kronik Anal Fissür

Kronik fissürler oluşan yırtıkların zamanında tedavi edilmemesi veya tedaviye dirençli olması ile oluşmaktadır. Tedavisini erteleyen hastalar, her tuvalet ihtiyacını giderdiğinde yırtık derinleşmekte ve şiddetli ağrı ve yanma gibi şikayetlere neden olmaktadır. Makat bölgesindeki çatlak veya yırtığın sürekli dışkı ile temas etmek durumunda olduğundan kronik fissürler ilerleyen dönemde apseleşebilir ve anal fistül gibi başka makat hastalıklarına neden olabilmektedir.

Anal Fissür Tedavisi

Tedavi sürecinde çatlağın akut ya da kronik olması, tedaviyi belirleyen bir unsurdur. Akut vakalarda; oturma banyoları, kremler ve diyet gibi yöntemlerle çözüme kavuşturulabilir. Ancak kronik anal fissürlerde, cerrahi müdahale gerekebilir.

Makat çatlağı ameliyatında geleneksel ameliyat yöntemlerinin bazı riskleri bulunur. Bu riskler, operasyon için anestezi dışkı veya gaz tutamama gibi durumları kapsar.

Exit mobile version