Alerjinizi iyi tanıyın / Haberin Peşinde Urfa
Alerjik hastalıkları bulunan kişilerin vücutlarını, hastalıklarını oluşturan mekanizmaları tanımaları gerektiğini söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Ali Bacanlı, alerji ve tedavi yöntemlerine dair önemli bilgiler veriyor.
Alerjik hastalıkları bulunan kişilerin vücutlarını, hastalıklarını oluşturan mekanizmaları tanımaları gerektiğini söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Ali Bacanlı, alerji ve tedavi yöntemlerine dair önemli bilgiler verdi.
Dr. Bacanlı, alerjiye dair şunları aktardı:
“Bağışıklık sistemimiz bakteri, virüs ve parazitlere karşı vücudumuzu koruma görevini üstlenir. Alerji, bağışıklık sistemimizin gerçekten uğraşması gereken mikroplar yerine başka yapılarla uğraşmasına neden olur. Hatta alerjik bünyede bu gereksiz uğraşlardan dolayı esas görevin aksadığını görülür. Örneğin, egzaması olan çocuklarda uçuk atağı olursa bu uçuk virüsü tüm vücudu sarabilir, bu durum nadir de olsa hayati tehlike bile oluşturabilir.
Hepimizde çok sayıda gen bulunur. Bu genlerin bir kısmı iyileşme sağlarken bir kısmı hastalıklarımızı kötüleştirir. İyi haber şu ki bu genlerin hangilerinin aktif halde olup hangilerinin etkisiz hale getirilmesi konusunda yapabileceklerimiz var. Kişinin polen, parfüm, ev tozu akarları, hayvan tüyü ya da bir ilaç gibi bilinen bir alerjisi varsa bu maddelerle temas etmemesi uygun olur. Ama esas hedefimiz alerjik bünyenin kendisinin düzeltilmesi olmalıdır. Bazı toksik maddelerin birikimi, bağırsakla bağlantılı çeşitli sorunlar, sağlıklı ve kaliteli bir uyku, bilinçli bir şekilde kullanılan vitamin ve takviyeler gibi bazı etkenler alerjik hastalığı bulunan kişiler için çok önemlidir. Aslında, bebeklerinin alerjik hastalıklara yakalanmasını istemeyen anne ve babaların gebelik oluşmadan birkaç ay öncesinden başlayarak adeta bir arınma hedeflemeleri çok yerinde olur.
Birçok hastalıkta olduğu gibi beslenme tarzı alerjik hastalıklarda da önemli bir role sahiptir. Bazı besinlerin doğrudan alerjiyi tetiklediğini, bazı besinlerin bağırsak iç yüzeyine zarar vererek kişinin alerjik hastalığını olumsuz etkileyebildiğini, bazılarının ise histamin denen ve hem alerjiyi hem iltihabi yanıtı kötüleştiren bir molekülü fazla miktarda içerdiğini belirtiliyor. Bu besinlerden fazla miktarda tüketildiğinde kişinin şikayetlerinin kötüleşiyor. Alerjik hastalıkları bulunan kişiler vücutlarını, hastalıklarını oluşturan mekanizmaları tanımaları ve vücutlarının sorunlarının bütünüyle ele alınması gerekiyor.”
Hibya Haber Ajansı