Akupunktur

akupunktur-uEUtw9r5.jpg

Akupunktur / Haberin Peşinde Urfa

Akupunktur için bilgi mi arıyorsunuz? Akupunktur makalesine göz atın ve Akupunktur hakkında daha fazla bilgi edinin 

Akupunktur, tarihi neredeyse 3000 yıl öncesine kadar giden, özellikle uzakdoğuda kullanılan ve Çin’den dünyaya yayılan bir tedavi yöntemidir. Akupunktur vücudun belli noktalarının iğne ile uyarılmasıyla vücudun kendini yenileme mekanizmasının devreye alınmasını, enerji akışını düzene sokan bir tedavi yöntemi olarak ta adlandırabiliriz. İğnelerin batırılması ile yapılan bir tedavi yöntemidir. Akupunktur Latince olan iki kelimenin birleşmesi ile oluşan bir kelimedir. Acus= iğne, Puncture= batırma anlamındadır.

Vücutta bir dengesizlik ya da enerji ya da kan akışında meydana gelen bir düzensizlik vücutta hastalıklara yol açacaktır. Belirli noktalara yerleştirilen akupunktur iğneleri canlılığı, kan dolaşımını ve vücudun doğal dengesini iyileştirebilir. Akupunktur noktaları ile yapılan uyarılar vücudun kendi kendini onarma mekanizmasını harekete geçirecektir.

AKUPUNKTUR HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR ?

Esansiyel hipertansiyon

Nörolojik Bozukluklar

Servikokromiyal sendrom

Disk sorunları

Yüz felci (erken evre, üç ila altı ay içinde)

Baş ağrısı ve migren

İnterkostal nevralji

Meniere Hastalığı

Yatak ıslatma

İnme sonrası parezi

Periferik nöropatiler

Kas-iskelet sistemi bozukluğu

Fibromiyalji (yumuşak doku romatizması)

Solunum Sistemi Bozuklukları

Göz, Kulak, Burun ve Ağız Bozuklukları

Gastrointestinal Bozukluklar

Benign düzensiz adet kanaması

Dismenore

Menopoz sendromu

PMS

Psikolojik Bozukluklar

Kaygı

Depresyon

Uykusuzluk hastalığı

İştah bastırma

Zayıflama

Sigara bırakma

AKUPUNKTUR TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

Akupunktur tedavisinde iğneler, hangi hastalık tedavisi için yapıyorsak ona özel olarak seçilen noktalara batırılır. Tedavide steril ve tek kullanımlık son derece ince iğneler kullanılır. Hasta genellikle sadece iğnelerin ilk girişinde çok hafif bir ağrı hisseder. Bir süre sonra, tedavi edilen bölgelerde hafif bir sıcaklık hissi gelişebilir. İğneler ciltte yaklaşık 20 ila 30 dakika kalır. Akupunktur üç günde bir veya haftada bir 10 seans, sonra ayda bir seans şeklinde uygulanmalıdır. Sonbahar ve ilkbahar ayları gibi mevsimsel geçişlerde uygulanması önerilir.

Akupunktur noktalarını kullanarak uygulanan başka tedavi prosedürleri de vardır. Akupunktur da özel noktaların olduğu alanlara nöralterapi (eşit oranda serum fizyolojik ile sulandırılmış %1 prokain solüsyonunun uygulanması ) ile de tedavi edilir. Akupresör yöntemi, akupunktur noktalarına parmaklarla masaj yapılarak bölgede toplanan enerji yoğunluğunun dağıtılması ve ilgili noktalarla bağlantılı olduğu düşünülen organların bu şekilde rahatlatılması esasına dayanır.

AKUPUNKTUR İĞNELERİ STERİLMİDİR ?

Her bir akupunktur tedavisi için yeni tek kullanımlık iğneler kullanılır ve tedavisi sonrası tıbbi atık olarak toplanarak gerekli yetkililere teslim edilir.

AKUPUNKTUR ÇOCUKLARA UYGULANIR MI?

Akupunktur gönül rahatlığıyla çocuklara uygulanabilmektedir. Çocuklara iğne yerine lazer akupunktur uygulaması yapılmaktadır.

AKUPUNKTURUN YAN ETKİLERİ NELERDİR ?

Genellikle iğne batırılan noktalarda hafif ağrı ve kanama, hafif düzeyde çarpıntı gibi basit yan etkiler görülür. Nadiren ciltteki sinirlerde yaralanma sonucu 4 haftaya kadar süren ağrılar görülebilir. Akupunktur sağlık bakanlığı tarafından onaylı sertifikalı doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Bu alanda yetkin bir hekim tarafından yapıldığı takdirde ciddi yan etkilerle karşılaşılma olasılığı oldukça düşüktür. Fakat ehil olmayan kişilerce hijyenik olmayan şartlarda uygulanırsa tehlikeli enfeksiyonlar ve başka ciddi komplikasyonlar görülecektir.

Exit mobile version