ACEMİ KASAPLARA KURBAN BAYRAMI UYARISI

acemi-kasaplara-kurban-bayrami-uyarisi

Siverek Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nde görevli Uzman Doktor Ahmet YİĞİTBAY, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde acemi kasaplar için önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Dr. YİĞİTBAY, kurban kesiminde oluşabilecek yaralanmalar konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Özellikle acemi kasapların dikkatsizlikleri sonucu meydana gelen kesilerin sık görüldüğünü belirten Dr. YİĞİTBAY, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kurban Bayramı sürecinde yaşanabilecek yaralanmaları en aza indirmek için kurbanlık hayvanların deneyimli kişiler tarafından kesilmesi önemlidir. Acemi kasapların yaptığı kesimlerde el ve el bileği kesileri sık görülmektedir. Bu nedenle kesim işlemlerinde dikkatli olunması gerekmektedir.”

Kesimlerde yaşanabilecek olası yaralanmalara karşı alınması gereken tedbirler hakkında da bilgi veren Dr. YİĞİTBAY, şunları ekledi:

“Kesim sırasında meydana gelen kesilerde yaralı bölgenin temiz bir suyla yıkanması ve temiz bir örtüyle kapatılması önemlidir. Aktif kanamalar durumunda ise yara yerine kompresyon uygulanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

DİŞ MACUNU, KÜL, TÜTÜN GİBİ MADDELER SÜRÜLMEMELİDİR

Özellikle damar yaralanması olan hastalarda aktif kanamayı durdurmak için yara yerine asla toprak, tütün, diş macunu, kül gibi maddelerin sürülmemesi gerektiğini ifade eden Dr. YİĞİTBAY; eğer yara yerine yukarıda bahsettiğimiz şeyler sürülürse, yara yeri enfeksiyonu sonucu ekstremite kaybı hatta ölüm bile görülebileceğini ifade etti.

Exit mobile version