“ABD’de yerli yatılı okullarında en az 500 çocuk öldü” / Haberin Peşinde Urfa
ABD İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bir raporda en az 500 Amerikan yerlisi çocuğun yatılı okullarda hayatlarını kaybettiği ve bu sayının artabileceği bildirildi.
ABD İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bir raporda en az 500 Amerikan yerlisi çocuğun yatılı okullarda hayatlarını kaybettiği ve bu sayının artabileceği bildirildi.
ABD İçişleri Bakanlığı, dün Amerikan yerlilerinin kaldığı yatılı okullar hakkındaki araştırma raporunu yayımladı. Rapora göre 1819-1969 yılları arasında Amerikan yerlilerinin çocuklarını asimile etmek amacıyla açılan 408 yatılı okulda okuyan yerli çocuklar, falaka, cinsel istismar, zorla çalıştırma ve kötü beslenme gibi kötü muamelelere maruz kaldı. Şu ana kadar Amerikan yerlisi ailelere ait 500 çocuğun öldüğü tespit edilirken araştırmanın sürdürülmesiyle bu sayının bine hatta on bine kadar çıkabileceği öngörülüyor.
Raporda yerli çocukların kendi dilini konuşmalarının yanı sıra inandıkları dinler ve kültürel örflerinin yasaklanması, onlara İngilizce isimlerin verilmesi, saçlarının kısaltılması ve zorla askeri eğitim verilmesi gibi sistematik asimilasyon metodolojilerinin uygulandığı ifade edildi.
ABD İçişleri Bakanı Debra Haaland, basın toplantısında yaptığı açıklamada “Bu çocukların her biri kayıp bir aile üyesi ve bu dünyada yaşayıp kendi ülküsünü gerçekleştirmeye çaba gösteremeyen bireydir, çünkü korkunç bir sistemin bir parçası olarak hayatlarını kaybettiler.” ifadesini kullandı.
Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, bugün aynı konuya değinirken söz konusu raporun Amerikan yerlisi yatılı okullarındaki yerli çocukların kötü muamele gördüğü feci tarihin doğrulandığına işaret etti. Raporun çoktandır sayısız talebin üzerine sonunda yayımlandığını anımsatan Çinli sözcü, ABD yönetiminin daha önce söz konusu yatılı okulların gerçek durumu, ne kadar öğrencinin bu okullarda okuduğu ve kaç öğrencinin hayatını kaybettiğiyle ilgili hiçbir istatistik çalışmasını yapmadığının altını çizdi.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı