Mutfakta herkesin sevmediği sebzeler arasında yer alsa da aslında uzmanların mutlaka yenilmesini önerdiği pırasa tam bir antioksidan görevi görüyor. Kanserden kemik sağlığına kadar bin derde şifalı olan pırasanın cilde ve saça faydaları ortaya çıktı. Peki pırasa saça ve cilde nasıl uygulanır? İşte sorunun yanıtı…
Mutfakta herkesin sevmediği sebzeler arasında yer alsa da aslında uzmanların mutlaka yenilmesini önerdiği pırasa tam bir antioksidan görevi görüyor. Kanserden kemik sağlığına kadar bin derde şifalı olan pırasanın cilde ve saça faydaları ortaya çıktı. Peki pırasa saça ve cilde nasıl uygulanır? İşte sorunun yanıtı…
Pırasa, Zambakgiller ailesinden olan kök ve gövdesi toprağın altında olan bir kış sebzesidir. Ekildiği ilk yılda soğanını veren bu bitki ikinci senesinin sonunda ise boyu neredeyse 1 metreye ulaşan sapı ile dikkat çeken pırasa, ülkemizde yaygın olarak yetiştiriliyor. Bazı ülkelerde çiğ tüketilirken bazı ülkelerde pişmiş tercih edilen pırasa C vitamini açısından en zengin sebzedir. Türkiye’de özellikle Ege mutfağında zeytinyağlı yani pişmiş bir şekilde servis edilen pırasa, kan şekerini düzenliyor. Uzmanların araştırmalarına göre vücudu iltihap ve virüsten temizler, sağlıklı şekilde zayıflamaya yardımcı olur, kalp ve damar sağlığı için faydalıdır. Özellikle bağışıklığı güçlendiren yeşil sebzelere ihtiyaç duyulan şu günlerde mutlaka herkesin tüketmesi gerekiyor.
İçerdiği mineral ve vitamin değerleri ile sağlık açısından oldukça faydalı olan pırasa cilde parlaklık vererek canlanmasını sağlamaktadır.
Pırasa maskesi ile cildinizin nem ihtiyacını karşılar ve dış etkenlere karşı korur. Düzenli olarak pırasa maskesi yapmanız halinde cildinizin daha rahat nefes almasını ve doğal canlılığını kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Cilt üzerindeki etkisi ise akne probleminin azalmasını sağlamasıdır. Pırasanın suyu ile temizlenen cilt, sivilceleri azaltır ve cildi canlandırır.
Pırasa içerdiği A, K, E vitaminlerinin yanı sıra diğer mineral ve bileşenlerin de yardımı ile cildi güneş ışınlarından korur.
C vitamini ve demir açısından çok zengin olan pırasa saçların dökülmesini engelleyebilir. Bunun yanında saç köklerini güçlendirir, hatta dökülen saçların yeniden çıkmasına yardımcı olabilir. Saç dökülmesine neden olan anemi sorununu ortadan kaldırabilir.
CİLDE PARLAKLIK VEREN PIRASA MASKESİ
1 adet pırasanın beyaz kısımları
yarım çay bardağı süt
yarım şişe maden suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Pırasayı blendır ile iyice inceltin ve içine zeytinyağını ilave edin. Daha sonra sütü de ekleyerek 10 dakika bu karışımı bekletin. 10 dakika sonra karışımı süzün.
Posasını parmaklarınızla cildinize uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkayın. Yarım şişe maden suyu ile yüzünüze soğuk kompres uygulayın. Süzdüğünüz pırasanın suyunu bir şişeye koyup; akşamları tonik yerine kullanabilirsiniz. Bu hazırladığınız toniği 4 gün sonra yenilemeniz gerekir.
Pırasa cilt sağlığı için kozmetik sektöründe bitkisel bir ürün olarak kullanıldığı gibi değişik metodlarla da faydalanılabilir. Bunlar;
Sivilceler için: Bir miktar pırasanın yeşil kısımları kesilir ve kaynatılır. Soğuyan pırasa suyu, cilde pamuk yardımı ile sürülür ve ciltte 5 dakikaya yakın bekletilir. Daha sonra yüz yıkanır veya gül suyu ile silinir. Bu şekilde sabah ve akşam uygulanır. Sivilcelerin ve diğer istenmeyen lekelerin giderilmesine yardımcı olur.
Cilt sağlığı için uygulanan bir diğer yöntem de bir tane pırasanın beyaz kısımlarının doğrandıktan sonra bir bardak sütle kaynatılması ile elde edilen pırasa suyunun kullanılmasıdır. Kaynatılan pırasa suyu, temiz bir tülbentle süzülür ve ufak şişeye konur. Gece yatmadan önce yüze sürülür. Sabahları yıkanarak temizlenir. Böylece cilt gün geçtikçe daha sağlıklı bir görünüme kavuşur.
KADIN,güzellik,güzellik önerileri,güzellik haberleri,yasemin güzellik,Pırasanın cilde faydaları,Pırasa yüze sürülür mü,Pırasa cilde faydaları,Pırasa suyu saça faydaları
KAYNAK: yasemin