Küresel piyasalardaki düşük risk iştahı devam etmekte / Haberin Peşinde Urfa
ABD’de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde küresel piyasalardaki düşük risk iştahı devam etmektedir.
Bugün Ne Bekliyoruz? ABD’de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde küresel piyasalardaki düşük risk iştahı devam etmektedir. Asya hisse endekslerinde sınırlı satışlar hâkim. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,13, Topix Endeksi %0,37 satıcılı seyretmekte. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,09, Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,24 geriledi. Geçen ayın tüketici enflasyonu beklenti altı gelen Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,38 satıcılı bir seyir izlemekte. Bugün küresel takvimde piyasaların dikkati TSİ 15.30’da açıklanacak ABD istihdam verisinde olacak. Fed Başkanı Jerome Powell’ın oldukça şahin algılanan Jackson Hole konferansındaki konuşmasının ardından istihdam verisi eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına yönelik beklentilerin şekillenmesi ve kısa vadeli fiyatlamalar açısından önemli olacaktır. Zira Powell, eylül ayından itibaren faiz artırımlarının şiddetinin azalması ihtimaline yönelik kapıyı aralık bırakırken ekonomik verilerin kritik önemde olduğu vurgusunu yinelemişti. Temmuzda 528 bin ile beklentinin oldukça üzerinde artan tarım dışı istihdam için ağustos beklentisi 300 bin civarında. İstihdam verileri pandemi öncesi dönemin yakalandığını işaret etmekte. İşsizlik oranı %3,5 seviyesinde bulunuyor. ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde teknik olarak resesyona girmiş olmasına karşın istihdam piyasası diğer ekonomik göstergelerin aksine henüz önemli bir yavaşlama sinyali vermedi. Beklentinin üzerinde gelen üç istihdam verisinin ardından dördüncünün de yukarı yönlü sürpriz yapması halinde beklentilerde 75bp’a doğru bir kayış görülebilir. Beklentinin halihazırda düşük olmasından dolayı ağustos verisinin beklentiye paralel ya da altında gelmesi durumunda haftanın son işlem gününde küresel endekslerin haftalık kayıplarını azaltabileceğini düşünüyoruz. Borsa İstanbul tarafında; ABD istihdam verisinin ardından BIST100 Endeksi’nin küresel endekslere paralel bir seyir izlemesi beklenebilir. Verinin beklenti altında gelmesi durumunda pozitif ayrışma sürebilir.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri dün %0,56-3,05 aralığında düşerek negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %1,6, FTSE 100 Endeksi %1,86 ve CAC 40 Endeksi %1,48 düştü. EUR/USD paritesi %1’den fazla düşerek yeniden 1 seviyesinin hemen altına geriledi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 109,7 puana yükseldi. S&P Global’in ağustos ayına ilişkin açıkladığı nihai verilere göre Almanya’da imalat aktivitesi (PMI) beklentilerden fazla düşerek 49,1 puana geriledi. Endeksin 50 puanın altında yer alması sektördeki daralmayı işaret etmektedir. Euro Bölgesi geneline ait imalat PMI 49,6 puanla Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. İngiltere’nin imalat PMI verisi ise bir önceki aya kıyasla 1,3 puan artarak 47,3 puana yükselse de eşik değerin altındaki seyrini sürdürdü. ABD’de ISM tarafından ölçülen imalat PMI verisine ilişkin piyasa beklentisi hafifçe yavaşlama gerçekleşmesi yönündeydi. Ancak imalat endeksi 52,8 puanda stabil kaldı. ABD hisse endekslerinde dün karışık bir görünüm hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,46 ve S&P 500 Endeksi %0,3 artarken Nasdaq Bileşik Endeksi %0,26 düştü. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 5,9bp’lik artışla %3,26 düzeyine yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %3’lük düşüşle varil başına 92USD’ye indi. Böylece dün Brent petrol Şubat 2022’den bu yana en düşük kapanışını yaptı. Ons altın ise yaklaşık 1,5 aylık aradan sonra ilk kez 1.700USD’nin altında günü tamamladı.
BIST 100 Endeksi dün %0,9’luk düşüşle hafta başından bu yana gerçekleşen kazancını geri verdi. Brent petroldeki düşüşün de etkisiyle Kimya, Petrol, Plastik Endeksi (XKMYA) %3’e yakın geriledi. USD/TRY kuru yatay alıcılı seyrini korurken EUR/TRY kuru paritedeki düşüşü takip etti. Gram altın yaklaşık 1,5 ayın ardından 1.000 TL’nin altında kapanış yaptı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı nihai verilere göre imalat PMI ağustosta 47,4 değerini aldı. Böylece temmuzda 46,9 puan olarak gerçekleşen imalat endeksi hafifçe artmış ancak hâlâ eşik değerin altında kaldığından sektördeki daralmayı işaret etmektedir. Yurt içinde öncü enflasyon olarak takip edilen İstanbul perakende ve toptan eşya fiyatları yıllık bazda sırasıyla %99,91-98,09 arttı. Böylece İstanbul perakende-toptan fiyatları yaklaşık son 24 yılın zirvesindeki seyrini korudu.
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı