İş değiştirmeyi düşünen Z kuşağı oranı yüzde 58 / Haberin Peşinde Urfa
İş trendlerine yönelik yapılan bir araştırmaya göre Z kuşağı çalışanları zamanlarını harcadıkları işler konusunda oldukça titiz ve daha iyi işler talep ediyor.
İş trendlerine yönelik yapılan bir araştırmaya göre Z kuşağı çalışanları zamanlarını harcadıkları işler konusunda oldukça titiz ve daha iyi işler talep ediyor. Öyle ki bu yıl iş değiştirmeyi düşünen Z kuşağı oranının %58 olduğuna da dikkat çekilen araştırmayı değerlendiren Türkiye’nin ilk dijital okul platformu Life School, eğitim müfredatının yeni dünya dönüşümünü yakalayarak kariyer arayışında destek niteliği kazanması gerektiğini vurguluyor.
Değişen dünya dinamiklerinin iş hayatına da hızlı yansımaları olduğu görülüyor. Uzaktan çalışmanın uygulanabilir olduğunu deneyimlemiş çalışanlar, kendilerine hibrit ya da uzaktan çalışma imkanı sağlayan şirketlerin peşinde. Yapılan araştırmalar da dünya genelinde gelecek yıl iş değişikliği yapmak isteyenlerin %52’sini Z ve Y kuşağının oluşturduğunu ortaya koyuyor. Yaşanan dönüşümde sadece çalışma pratiği değişiklikleri yer almıyor. Bulgularda ayrıca bu yıl içinde iş değiştirmek isteyen Z kuşağı oranının %58 olması dikkat çekiyor. Özellikle Z kuşağı söz konusu olduğunda karşılaşılan bu oran kapsamında eğitim pratiklerinin de gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye’nin ilk dijital okul platformu Life School, eğitim modelinin iş hayatına ve dünyanın sunduğu yeniliklere entegre edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Microsoft 2022 İş Trendleri Endeksi Raporu’na göre tüm katılımcıların neredeyse yüzde 60’ı daha fazla para kazanmak için düzenli işlerinin yanı sıra ek bir iş yapmayı düşünürken, Z kuşağında ise bu oran yüzde 70’lere çıkıyor. İş ilanlarında bulunan “esnek” “uzaktan” ve “hibrit” gibi ibarelere ilgi gösterme oranı Z kuşağında %77 ile ön plana çıkıyor. Her fırsatı artıları ve eksileriyle değerlendiren Z kuşağı, kendi değerleriyle daha iyi örtüşen, becerilerini geliştirme imkanı bulabilecekleri ve kariyer gelişimine daha fazla yatırım yapabilecek şirketlere ilgi gösteriyor. Z kuşağının iş hayatından beklentilerinin güncellenmiş bir eğitim modeliyle karşılanabileceğini savunan Life School, eğitimin kapsayıcı bir şekilde yeniden düzenlenmesinin mümkün olduğunu gösteriyor.
Öğrencilerin hayatları için erken yaşlarda aldıkları kararlar ilerleyen dönemlerde değişebiliyor. Kimi zaman kariyer değişiklikleri kimi zaman da sektöre bağlı dinamikler özellikle Z kuşağını daha çok değişime yöneltiyor. Eğitim sistemi ile kariyerin birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini savunan Life School, güncel eğitim metotlarının eksik kaldığını düşündüğü çözümler üretmeye çalışıyor. Life School; Teknoloji Akademisi, Girişim Akademisi, İş Akademisi gibi hayatın içinden oluşturduğu ders içeriklerinde, öğrencilerin sınavla değil proje geliştirerek mezun olmasıyla kariyer ön izlemesi oluşturmayı hedefliyor. Öte yandan Farkındalık Akademisi ve Öğrenme Akademisi sayesinde de hayata karşı kendinin daha farkında ve etrafına daha açık olan öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyor. Eğitimin kapsamlı ve bütüncül bir yolculuk olduğunu savunan Life School, öğrencilerin iş hayatlarında kullanabilecekleri eğitim modelinin ne istediğini bilen bireyler oluşturma yolunda ilk adım olduğunu savunuyor.
Hibya Haber Ajansı