Son günlerin en ilginç anketlerinden birine Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi imza attı. İşte dindar seçmenler üzerinden yapılan anketten çıkan o çarpıcı sonuçlar.
Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin ‘dindar seçmen’ anketinin sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz ay yapılan ankette, dindar seçmenlerin siyasi tercihleri ve sebepleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Buna göre, 3 yıl önce yapılan anketteki AK Parti desteği azalan dindar seçmen, artık partiyi ‘savunamamaktan’ muzdarip.
Araştırma, Konya, Kayseri, Yozgat, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl, Erzurum, Gaziantep ve Kocaeli illerinde ve İstanbul’un dindar seçmen yoğunluklu ilçelerinin belli semtlerinde 2 bin 424 kişi ile yüz yüze olarak gerçekleştirildi.
MUHALEFETE MESAFELİLER
Dindar vatandaşlara odaklanan çalışmada ‘dindarlık düzeyi’, seçmenlerin kendilerini ne kadar dindar olarak gördükleri, gündelik hayatlarını ne ölçüde dini vecibelere göre düzenledikleri ve ne sıklıkta namaz kıldıklarına göre belirlendi. Dindarlığın oldukça yüksek olduğunu gösteren sonuçlara göre dindar seçmenler ayrıca CHP başta olmak üzere muhalefete de mesafeliler.
İKTİDAR DESTEĞİNDE YÜZDE 14 KAYIP
Araştırma sonuçları, dindar bölgelerde Cumhur İttifakı’na desteğin hala sürdüğünü fakat kayıplar yaşadığını gösteriyor. Cumhur İttifakı bu bölgelerde 9.6 puan düşüşle, (yüzde 14 kayıp) yüzde 68.1’den yüzde 58.5’a gerilemiş.
TÜRKİYE GENELİNE GÖRE DAHA FAZLA DESTEK
Araştırmaya göre, Türkiye genelinde değişim bu bölgelerdeki gibi olsaydı, Cumhur İttifakı’na destek yüzde 47.6 olacaktı.
SÜNNİ SEÇMEN AK PARTİ’Yİ TERCİH EDİYOR AMA YÜZDE 10 DÜŞÜŞLE
Kürtleri, Alevileri ve dini inancı olmayanları analiz dışında bırakıp sadece Sünni seçmene odaklanıldığında, Cumhur İttifakı’na destek yüzde 64.9 oluyor. (2018’de yüzde 74.1’di)
YÜKSEK DÜZEY DİNDARLARIN DESTEĞİ FAZLA
Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek belirgin bir şekilde yükseliyor; yüksek düzey dindarlar arasında yüzde 78’i buluyor. Cumhur İttifakı, dindar bölgelerde yaşayan dindar olmayan seçmenlerde ise yüzde 37.4 seviyesinde. Dindarlık düzeyi düştükçe de iktidardan uzaklaşılıyor.
ERDOĞAN HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORLAR?
Dindar seçmenlerin yarısından daha azı (yüzde 46) Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini iyi yaptığını düşünürken, neredeyse üçte ikisi (yüzde 64) “Erdoğan giderse kötü olur” diyor. Erdoğan’a karşı eleştirel olanların bir kısmı da, sonrasından emin olamadığı için Erdoğan’ın gitmesini istemiyor.
Birçok vatandaş, çevrelerinde önceden destekleyen aile ve yakınlarının artık Erdoğan’ı desteklemediğini belirtti.
DESTEK AZALIYOR
Dindarlar Erdoğan’a yüksek destek veriyorlar fakat yavaş da olsa Erdoğan’dan uzaklaşıyorlar. 2018’de yüzde 74.4’lük destek verilirken bu ankette destek oranı yüzde 62.2.
DİNDAR KÜRTLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Erdoğan’a destek, dindar Türkler arasında yüzde 62.2’yi bulurken, dindar Kürtlerin Erdoğan’a desteği ise yüzde 46 civarında. Dindar seçmenlerin, büyük kısmı “her koşulda Erdoğan ve AK Parti” demiyor ama Erdoğan ve AK Parti tarafında yer alıyor. Çünkü Erdoğan ve AK Parti’ye verdikleri destek net bir pozitif destek olmaktan ziyade, belli belirsiz negatif bir desteğe dönüşmüş durumda.
İKTİDARA ELEŞTİRİ ARTTI
Dindar seçmenlerde iktidara desteğin Türkiye’nin genelinden yüksek olmasına rağmen iktidara yönelik eleştirel tutum da yaygınlaşmış durumda. En yaygın eleştiri nedenleri; ekonomik sorunlar ve adaletsizlik.
YOLSUZLUKTA ELEŞTİRİLER ÇOK SERT
Yolsuzluk, israf, kayırmacılık gibi başlıklarda ise eleştiriler çok daha sert ve seçmen de muhalefet çizgisine kaymaya daha eğilimli.
‘AK PARTİ YOZLAŞTI’
AK Parti’nin ‘ülkeyi geliştirdiği’, ‘özgürleştirdiği’, ‘terörle mücadele, savunma sanayi ve dış politikada güçlendirdiği’ düşünülüyor. Ancak son dönemde ‘AK Partinin yozlaştığı’, ‘kadroların çıkar uğruna partide yer aldığı’ eleştirileri artıyor.
‘MUHALEFET DAHA KÖTÜ OLACAK’
Dindar seçmenlerin önemlice bir kısmında AK Parti ile kurulan gönül bağı, yerini; seçeneksizlik ve kerhen oy tercihine bırakmış. AK Parti seçmenleri arasında rahatsız ve tereddütlü seçmen gruplarının ağırlığı yükselişte. Rahatsızlık/memnuniyetsizlik artarken, iktidarın değişme ihtimali umut yerine endişe ve korku yaratıyor. Muhalefetin dini özgürlükler başta olmak üzere, sosyal politikalar ve yönetim kapasitesi konusunda iktidardan daha kötü olacağı fikri baskın durumda.
‘MUHALEFET GÜÇLENİNCE BİZE KARŞI SALDIRGANLAŞIYOR’
Dindar seçmenler başta başörtüsü olmak üzere haklarını kaybedileceklerini düşünüyor. ‘İntikam duygusunun kendini göstereceğini’, ‘muhalefetin güçlendiğini hissettiği zaman kendilerine karşı saldırganlaştıklarını’ söylüyorlar. Dindar kadınların kaygılandıran bir diğer şey ise; muhalefetin kendilerini geçmişten beri küçümsediği ve hafife aldığını hissettikleri için yapılan yardımların kesileceği endişesi.
Rahatsızlıklara rağmen iktidara desteğin sürmesinin bir diğer nedeni de muhalefetin yönetimine güvensizlik. Muhalefetin hizmet ve büyüme anlayışından uzaklaşacağı ve zaten kötü vaziyette olan durumu daha da geriye götüreceği düşünülüyor.
HABERİ NASIL TAKİP EDİYORLAR?
Dindar seçmenler muhalefetten çok yakın düşüncedekilerle iletişimde olmak istiyorlar. Çünkü akrabalarıyla, çocuklarıyla, arkadaş çevreleriyle ters düştükleri zaman AK Parti’yi savunamamaktan muzdaripler.
Öncelikli haber kaynaklarında yine sosyal ağlar önde. Televizyonda da en çok TRT ve A Haber izliyorlar fakat ilginç bir şekilde, iktidara muhalif kimliğiyle bilinen Fox TV’yi de takip ediyorlar.