1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Gökyüzünde leylek şöleni

Gökyüzünde leylek şöleni

featured

İlkbaharın habercisi leyleklerin Güney Afrika’dan Avrupa ve kuzey ülkelerine İstanbul üzerinden gerçekleştirdiği göç yolculuğu başladı. İstanbul semaları ve kırsal alanlar, binlerce leylekle süslendi.

Batıda Atlas Okyanusu’ndan, doğuda Hint Okyanusu’na, güneyde Güney Afrika’nın Ümit Burnu’na kadar Afrika Kıtası’nın Ekvator kuşağı güneyinde kalan geniş topraklarda kışlayan leyleklerin, Avrupa ve Asya’nın kuzey ülkelerine dönüş yolculuğu başladı. Avrupa ve Balkanlar’da yazı geçirdikten sonra ağustos- eylül aylarında Afrika’ya göç eden ve bu göç sırasında toplandıkları en dar alan olan İstanbul’da, geçen yıllarda bir günde 237 bin, toplamda 1 milyona yakın leylek geçişi yaşanmıştı.

AFRİKA’DAN AVRUPA’YA GÖÇ YOLCULUĞU

Afrika’dan geri dönüş yolunda en dar geçit olarak kullanılan İstanbul’da Sarıyer, üçüncü havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Ormanları civarında bugünlerde binlerce leylek görmek mümkün. 15 yıldır leylek sayımı yapan, yaralı leylekleri tedavi ettiren ve bölgede ‘Leylek Baba’ olarak tanınan avukat Fikret Can (74) ve gönüllülerin oluşturduğu ‘LeylekEl (Stokland)’, grubu, ilkbaharla birlikte Güney Afrika’dan yeniden Avrupa ve Balkanlar’a göç eden leylekleri yine İstanbul’da karşıladı.

3 BİN KİŞİLİK GÖNÜLLÜ ORDUSU

Gruplar halinde geçiş yapan yüzlerce leylek sürülerinin İstanbul’un kuzeyinden Bulgaristan ve oradan da Avrupa ülkelerindeki yuvalarına dağılımı devam ediyor. Hem Türkiye’nin bütün illeri hem de dünyanın birçok ülkesinden toplamda 3 bine yakın gönüllüsü bulunan LeylekEl grubundan Emine Turhan Tekin, Neriman Fırtına, Murat Acuner, Cumhur Palas, Oğuz Garipoğlu, Armando Martins, Irek Keluga, Heiodi Rosien, Ferdi Gültekin, Haldun Savaş, Nedim İlkin gibi gönüllüler leyleklerin göç yolculuğu sayımında fotoğraf ve görüntü de çekimi de yapıyor.(DHA)

FOTO:DHA

Afrika,Asya,Avrupa,Avukat,baba,Bulgaristan,Güney Afrika,istanbul,Sarıyer,Türkiye,Yavuz Sultan Selim köprüsü

sözcü

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gökyüzünde leylek şöleni
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!