Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da saha araştırmaları yürüten Rawest Araştırma Şirketi, Diyarbakır, Mardin, Van ve Şanlıurfa’da yürüttüğü koronavirüs araştırmasının bulgularınını kamuoyuyla paylaştı.
Euronews’in haberine göre, 18-21 Mart tarihlerinde söz konusu dört ilde 738 kişi ile görüşülerek yürütülen çalışmaya göre her dört kişiden üçü, koronavirüs konusunda ortalamanın üstünde bir endişe taşırken, kadınlar erkeklerden daha endişeli. Bu salgın, uzun vadeli kamu sağlığı açısından sevindirici şekilde el yıkama alışkanlığını da değiştirmiş. Buna göre her beş kişiden dördü ellerini daha sık yıkadığını belirtmiş.
Salgın, her beş kişiden dördünün de dışarı çıkma alışkanlığını değiştirmiş; daha az çıktıklarını veya hiç çıkmadıklarını ifade etmişler. Salgın sonucunda bölgede her on kişiden dokuzu, sosyal ortamlarda bulunma alışkanlıklarını değiştirmiş, kadınlar erkeklere oranla daha az sosyalleşmeye başlamış.
Kadınlar ve orta yaşlılar sosyal teması azaltıyorlar
Araştırmaya göre, Covid-19 salgını, her üç kişiden ikisinin insanlarla temasını azaltırken, kadınlar ve orta yaş grubu, diğer gruplara göre temastan daha fazla kaçınmaya başlamış. Ancak dışarı çıkarken maske ve eldiven gibi koruyucu ekipman kullananların oranı bölgede üçte birin altında seyrediyor; kadınlar ve gençler diğer gruplara göre daha fazla önlem alıyorlar.
Rawest Araştırma Genel Müdür Roj Girasun, euronews Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Kadınlar geleneksel olarak evde kalıyorlar bu bölgede ve çalışma hayatına katılımları nispeten daha az. Ayrıca bölgedeki yaşlı nüfusu da diğer bölgelere göre daha düşük Bu rakamları bu açıdan da görmek lazım” diyor.
Araştırma ayrıca salgın döneminde her üç kişiden birinin beslenmesine daha fazla önem göstermeye başladığını ortaya koyuyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs salgını sürecinde gösterdiği performansı da değerlendiren katılımcıların üçte ikisi, Bakan’ı başarılı buluyor. Bu değerlendirme parti aidiyetlerine göre incelendiğinde ise AK Partililerin yüzde 89’u, HDP’lilerin ise yüzde 45’i Bakan’ı başarılı buluyor.
Ancak, her iki kişiden biri, devlet kurumlarının hastalık vakaları konusunda şeffaf olmadığını düşünüyor. Bu oran AK Partililer arasında yüzde 20 iken, HDP’liler arasında yüzde 71 düzeyinde. Devlet kurumlarının bu süreçte paylaştığı bilgileri güvenli bulanların oranı ise yüzde 41 düzeyinde kalmış.
Her dört kişiden üçü, yaşadıkları şehirde koronavirüs vakası olduğunu düşünürken, her üç kişiden biri de yaşadığı şehirde koronavirüs kaynaklı ölüm olduğunu tahmin ediyor.