LGS yerleştirmelerinde öğrencilerin yüzde 93’ü tercih ettiği okullardan birine yerleşti / Haberin Peşinde Urfa
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, “2020’de Anadolu liselerine ilk üç tercihi arasında yer veren öğrencilerin yüzde 99’u bu okul türüne yerleştirilirken, 2021’de de bu oran değişmedi” dedi. Özer, “2020’de sınavsız yerel yerleştirmede öğrencilerin ilk üç tercihinden birisine yerleşme oranı yüzde 91,6’ydı, bu yıl oran yüzde 91,98’e yükseldi” ifadelerini kullandı. Ayrıca birinci yerleştirme sonunda hiçbir lisede yeni bir ikili eğitim yapacak okul oluşturulmadı.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) açıklanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçlarına göre, tercih yapan öğrencilerin yüzde 93’ü, tercihleri arasında bulunan okullardan birine yerleşti.
Bakanlık LGS kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçlarını, daha önce ilan edilen takvim uyarınca açıkladı.
Yerleştirme sonuçlarıyla beraber, sonuçlarla ilgili kapsamlı iki ayrı rapor da “http://www.meb.gov.tr/” internet adresinden ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. Raporlarda, merkezi (sınavlı) ve yerel (sınavsız) yerleştirme süreci detaylı şekilde ele alındı.
Yürütücülüğünü Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’in yaptığı “Eğitim Analiz Değerlendirme” serisi kapsamındaki raporlara göre, birinci yerleştirme sonunda, tercih yapan öğrencilerin yüzde 93’ü tercihleri arasındaki okullardan birine yerleşti. Sınavlı okulların yüzde 95’i doldu.
Sınavsız yerleştirmede öğrencilerin yüzde 92’si ilk üç tercihinden birisine yerleşti
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, LGS yerleştirmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
LGS yerleştirmelerinde bir önceki yıla göre çoğu alanda iyileşme yaşandığını ifade eden Özer, “2020’de sınavsız yerel yerleştirmede öğrencilerin ilk üç tercihinden birisine yerleşme oranı yüzde 91,6’ydı, bu yıl oran yüzde 91,98’e yükseldi” dedi.
Sınavsız yerleştirmede ikili eğitim yapacak yeni okul yok
Özer, 2021’de sınavsız yerel yerleştirmede tercih edilen okullarda kapasite artırımı için ikili eğitim seçeneğinin kullanılmadığını belirterek, şunları söyledi:
Sınavsız yerleştirmede öğrencilerin yarıdan fazlası birinci tercihine yerleşti
Sınavsız yerleştirmede birinci tercihine yerleşen öğrenci oranının sınavsız yerleştirme performansı açısından önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Özer, şunları kaydetti:
Sınavsız yerleştirmede istenilen okul türlerine yerleşme oranları yükseldi
Sınavsız yerleştirmede öğrencilerin istedikleri okul türlerine yerleşme oranlarında da iyileşmeler sağlandığını ifade eden Özer, şu değerlendirmeyi yaptı:
Geçen yıl ilk üç tercihi arasında Anadolu imam hatip lisesine yer veren öğrencilerden yüzde 87’si bu okullardan birine kayıt hakkı kazanırken bu yıl oran yüzde 88’e yükseldi.
Anadolu imam hatip lisesine yerleşmeye hak kazanan öğrencilerden yüzde 56’sının bu okul türüne ilk tercihinde yer verdiği belirlendi.
Bu kapsamda en büyük iyileşme mesleki eğitimde sağlandı. 2019’da mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 79’u, geçen yıl ise yüzde 82’si ilk üç tercihlerinde bu okul türüne yer vermişti, bu yıl oran yüzde 83’e çıktı. Geçen yıl bu okul türü, bu okullara yerleşen öğrencilerden yüzde 43’ünün ilk tercihi olmuştu, bu yıl oran yüzde 46’ya yükseldi.”
Süreç sonunda herkes yerleştirilecek
İlk yerleştirmede yerleşemeyen veya yerleştikleri okulları değiştirmek isteyen öğrencilerin önlerindeki yeni seçenekleri içeren takvimin işlemeye devam ettiğini ifade eden Özer, şu bilgileri verdi:
Hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve 20 Ağustos 2021 tarihinde yerleştirme süreci tamamlanacak.”
MEB,Mahmut Özer,LGS