Sporcularda Karbonhidrat Yüklemesi / Haberin Peşinde Urfa
Sporcu Beslenmesi için bilgi mi arıyorsunuz? Sporcularda Karbonhidrat Yüklemesi makalesine göz atın ve Sporcu Beslenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin
Sporcular performanslarını arttırmak için müsabaka zamanına göre karbonhidrat alımını değiştirerek maksimum performans sağlamak için belirli stratejiler uygular. Bunlardan bir tanesi de karbonhidrat yüklemesidir.Sıklıkla 2 çeşit karbonhidrat yüklemesi kullanılır
Klasik karbonhidrat yüklemesinde 3 gün boşaltma + 3 gün yükleme şeklindedir. Müsabakaya en uzun sürede boşaltma işlemi uygulanırken müsabaka dönemi yaklaştıkça karbonhidrat miktarı arttırılarak yükleme yapılır.Boşaltma döneminde diyetin %5-10 u karbonhidrat iken yükleme döneminde %80 dolaylarında karbonhidrat alımı yapılır.
Dezavantajları
Çok düşük ve çok yüksek karbonhidratlı diyetleri uygulamada güçlük çekilir.Karbonhidrat alımının düşük olduğu dönemde;hipoglisemi riski sakatlık riskinde artma kas kaybında artış antrenman kapasitesinde düşme.
Yüksek karbonhidrat alım döneminde; yükleme yapıldıktan sonra antrenmanda zorlanma, gastrointestinal sistemde şişkinlik, rahatsızlık hissi su tutumuna bağlı kilo artışının verdiği huzursuzluk boşaltma dönemi takiben toparlanma güçlüğü
Modifiye karbonhidrat yüklemesi ise antrenman temposu ile beraber şekillenen daha planlı ve uygulanması daha kolay bir karbonhidrat yükleme protokolüdür.Hafta maç günü dışarda bırakılarak 6 günde değerlendirilir.
Hafta boyunca antrenman temposu MaxVO2 %70 de sabit tutulurken, antrenman süreleri kademeli olarak azaltılır.İlk üç gün karbonhidrat alımı yaklaşık 5gr/kg/gün veya günlük enerjinin %25 i dolaylarında sağlanır.
İkinci üç gün antrenman süreleri iyice azalırken karbonhidrat alımı 10gr/kg veya günlük enerjinin %70 i olacak şekilde yapılmaya başlanır.Müsabaka günü ise müsabaka dönemine uygun beslenme şekli esas kabul edilir.
Modifiye yüklemenin klasik yönteme göre avantajları özellikle kas kaybı, antrenman kapasitesinde azalma, mide-bağırsak rahatsızlıkları, hipoglisemi riski gibi olumsuzluk durumlarını en aza indirgemesidir.
Sporcu, spor diyetisyeni tarafından antrenman temposuna göre hazırlanmış farklı stratejiler ile yükleme işlemleri uygulayabilir. Uzman bir görüş dışında yapılacak stratejiler başarıya ulaşmaktan ziyade performansta düşüşe neden olabilir