1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uyku Apnesi

Uyku Apnesi

featured

Uyku Apnesi / Haberin Peşinde Urfa

Uyku Apnesi için bilgi mi arıyorsunuz? Uyku Apnesi makalesine göz atın ve Uyku Apnesi hakkında daha fazla bilgi edinin 

Uyku apnesi, solunumun uyku esnasında en az 10 sn süre ile ani bir şekilde durduğu ciddi bir uyku bozukluğudur. Obstrüktif (Tıkayıcı) Uyku Apnesi; üst solunum yollarında tıkanıklığa yol açan faktörler nedeniyle ortaya çıkar ve her yaş grubunda görülebilir.

Başlıca belirtileri; yüksek sesle horlama, başkasının şahit olduğu apne atakları, uykudan boğulma hissi ile ani uyanmalar, sabahları uyandığında ağız kuruluğu ya da boğazda ağrı ve takılma hissi, uyku periyodunun uzun olmasına rağmen uykusuzluk çekme, dinç ve dinlenmiş olarak uyanamama, sık baş ağrıları, gün içerisinde sık uyuklama, depresif ruh hali veya sinirlilik ile dikkat sorunları şeklinde sıralanabilir.

Şikayet ve hikayesinde uyku apnesi şüphesi olan hastalar öncelikle ayrıntılı olarak endoskop eşliğinde muayene edilir ve hava yolunu daraltan, solunum yolunu sekteye uğratma ihtimali olan tüm bölgeler; burun, geniz, boğaz, küçük dil, yumuşak damak, dil kökü ve bademcikler, gırtlak değerlendirilir. Muayene sonucunuzda gerek görülürse MR ve BT gibi radyolojik tetkiklerle hava yolları görüntülenir ve darlıklar değerlendirilir.
Muayene ve tetkikler sonucunda gerek görülürse; hasta uyku merkezine yatırılarak daha ayrıntılı bir değerlendirmeye tabi tutulur ve polisomnografi adı verilen uyku analizi testi yapılır. Bu test solunum durma süresi ve sayısını ölçer. Ek olarak kalp ritmi, kan oksijen yüzdesi, horlama sesinin şiddeti gibi bilgiler de verebilir. Tüm bu parametreler ışığında hastalık hafif, orta ve ağır olarak 3 grupta ele alınır.

Uyku apnesi tedavileri hastalığın seviyesine göre yaşam tarzı değişiklikleri, cerrahi tedaviler ve pozitif hava basıncı şeklinde sıralanır. Tedavide öncelikle varsa fazla kilolardan kurtulmak esastır. Sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır. Hafif ve orta dereceli apne hastalarına darlık yeri ve seviyesine göre cerrahi tedaviler önerilebilir. Ağır uyku apne skoru bulunan hastalara öncelikli olarak PAP (basınçlı hava yolu makinesi) tedavisi önerilir. Makine kullanımını engelleyen darlık hallerinde ya da hastaların bu tedaviden memnun kalmadığı, kullanamadığı hallerde de yine hava yolu tıkanıklığına yönelik cerrahiler gündeme gelebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uyku Apnesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!