Ramazanda Yapılan 5 Beslenme Hatası / Haberin Peşinde Urfa
Ramazan Ayı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Ramazanda Yapılan 5 Beslenme Hatası makalesine göz atın ve Ramazan Ayı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin
Ramazan ayı fiziksel-ruhsal ve zihinsel olarak arınma ayıdır. Bu dönemi farkındalıkla geçirdiğimizde ruhumuzda gerçekleştirdiği dönüşümü hissetmemek mümkün olmayacaktır.
Kilo yönetim sürecinde olanlar için oruç tutmak kafa karışıklığına neden olabilmektedir. Aslında
oruç tutmak bilinen en eski iyileştirme yöntemlerindendir. Dönem dönem hem dini nedenlerle hem sağlık etkilerini gözlemlemek için oruca başvurulmuştur. Günümüzde de orucun sağlık üzerine olumlu etkileri araştırılmakta, birçok çalışmayla etkileri gösterilmektedir. Bu sebeple oruç tuttuğumuz dönemi tüm gün aç kalarak geçirdiğimiz ve iftar-sahur vakitlerinde sürekli olarak yemek yediğimiz bir dönem olarak düşünmemeliyiz. Vücudumuzu detoks ederek ve ihtiyaçlarını dinleyerek bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirerek değerlendirmeliyiz. Sıklıkla yapılan hatalar ve dikkat etmemiz gereken noktalar ise;
-
SAHUR ÖĞÜNÜNÜ ATLAMAK
Özellikle gün içinde açlığınızı yönetmek ve almanız gereken enerjiyi tek öğüne yüklememek için sahur yapmalısınız. Kahvaltı öğünü gibi düşünerek planlama yapabilirsiniz. Protein içeriği yüksek besinleri bu öğünde tüketmeniz uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Hızlıca acıkmanıza neden olacak karbonhidratlı/şekerli şeyleri ise sahurda tüketmemelisiniz. Zeytin, salça, sucuk gibi tuzlu besinleri gün içinde susamamak adına tüketmekten uzak durmalısınız.
Yağlı tohumlar dediğimiz sağlıklı yağ asitlerinden zengin kuruyemişleri sahur öğününe eklemek tokluğunuzu arttıracaktır.
-
YETERLİ SEBZE VE MEYVE TÜKETMEMEK
Almanız gereken lif miktarını, sebze ve meyveleri sahur ve iftar öğünlerine eklemek; bağırsak hareketlerinizin de devamlılığını sağlayarak kabızlığın önüne geçecektir. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için de ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri karşılamanızı sağlayacaktır.
-
YETERSİZ SU TÜKETİMİ
İftar ve sahur arasında su içmeyi ihmal etmeden aralıklarla sindire sindire su içmeliyiz. Vücudumuz susuz kaldığında ne yağ yakabilir ne de gerekli işlemleri gerçekleştirebilir.
-
FAZLA KARBONHİDRAT TÜKETİMİ
Karbonhidrata ve şekerli şeyleri tüketmeye karşı bir eğilim gösterebiliyoruz. Burada aşırıya kaçmamaya dikkat ederek dondurma gibi, sütlü tatlılar gibi, meyve gibi daha hafif seçenekler değerlendirilebilir. -
HAREKETİN AZALMASI
Oruçluyken hareketlerimizde azalma olabiliyor. Özellikle yasakların olduğu bu dönemde hareket alanımız oldukça sınırlanmış durumda. Ancak iftardan 2 saat kadar sonra evde yapacağınız egzersiz hareketlerini deneyebilirsiniz.
(Hastalık durumlarında oruç tutmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır!)