1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Gözde Lazer Uygulamaları

Gözde Lazer Uygulamaları

featured

Gözde Lazer Uygulamaları / Haberin Peşinde Urfa

Göz Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Gözde Lazer Uygulamaları makalesine göz atın ve Göz Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

Katarakt ameliyatından aylar veya yıllar sonra görmeniz yeniden bulanıklaşabilir. Lazer sıklıkla mükemmel görme düzelmesi sağlar. Arka kapsül (göz içi merceğinin arkasında) opaklaşınca, lazer ile küçük bir delik açılır. Genellikle görme dramatik olarak düzelir.

Görme problemi

Katarakt cerrahi olarak alınıp yerine göz içi mercek arka kapsül önüne, ondan destek olacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra zamanla arka kapsülün kesifleşmesi ışığın retinaya ulaşmasına ve net görmeye engel olur.

Lazer

Yag fotodisruptive lazer ile küçük bir açıklık oluşturacak şekilde arka kapsül açılır. Bu açıklık ışığın bir engele uğramadan geçmesini ve görmenin düzelmesini sağlar.

GLOKOM

Lazer özellikle 40 yaş üzerindeki hastalarda, glokoma bağlı ciddi görme kayıplarını önleyebilir. Açık açılı glokom kronik, normal veya total körlüğe giden progresif görme kaybı ile gidebilen bir hastalıktır. Kapalı açılı glokom akuttur, bloke olan sıvı ani göz içi basınç yükselmesine, ciddi ağrı ve kalıcı görme kaybına yol açabilir. Lazer basıncı düşürüp, ağrıyı azaltır ve görmeyi korur. İkinci tedavi gerekebilir.

Görme problemi

Açık açı: Sıvı gözden dışarı drene olamaz. Göz basıncı yükselir ve kademeli olarak optik sinir lifi hasarı ve görme kaybı oluşur.

Kapalı açı: İris ve kornea arasındaki drenasyon açısı daralır veya kapanır. Sıvı drene olamaz ve basıncın yükselmesine neden olur.

Lazer

Açık açı: İlaçlar ile basınç kontrol edilemediğinde, trabeküler ağı açmak için argon lazer kullanılır.

Kapalı açı: Basıncı düşürmek için ilaç verilir, daha sonra argon lazer ile iriste küçük açıklıklar oluşturulur.

Sizin Hissedecekleriniz

Açık açı: Tedavi ağrısızdır. Basınç o gün veya yakın sürede kontrol edilir. Aktivite sınırlaması yoktur. İlaca kontrole kadar devam edilir.

Risk: Glokom kontrol altına alınamayabilir.

Kapalı açı: Tedavi genellikle ağrısızdır. Basınç o gün veya yakın sürede kontrol edilir. Görme korunabilir. Normal aktivitelerinizi yapabilirsiniz. Kontrole kadar ilaca devam edilmelidir.

Risk: Hafif kanama, genelde ilk gün kaybolur.

MAKULA DEJENERASYONU

Maküler dejenerasyon 50 yaşın, özellikle 70 yaşın üzerindeki insanlarda her iki gözü de etkileyen (nadiren eş zamanlı olarak) bir hastalıktır. Santral görme ve renkli görme bozulabilir. Hala lazer ile tadavinin mümkün olduğu erken evrede kendinizi test ettirin. Lazer bu durumda yardımcı olabilirken cerrahi olamaz. Maküler dejenerasyonun doğal gidişi yakın görmenin kaybıdır. Lazer bu durumdaki bazı hastalara görme düzelmesi veya korunması şansını sunmaktadır.

Görme problemi

Retinada, maküla altında yeni anormal damarlar oluşur ve sıvı ve lipid sızıntısı meydana gelir. Bu sızıntılar retinayı yukarı kaldırarak, keskin görmeyi (foveada lokalizedir) ve renkli görmeyi etkiler. Bu gri ve bozulmuş bir görüntüyle sonuçlanır.

Test

Florescein anjiografi, Amsler grid (görmenin nerede keskin nerede bozuk olduğunu belirlemek için) ve Optik Koherens Tomografi (OCT). Testler lazerden fayda görebileceğinizi gösterirse, tedavi planlanır.

RETİNADA YIRTIK

Retinal yırtık her zaman oluşabilir. Aniden tek gözünüzde lekeler, sinek uçuşması, ışık çakması oluşabilir. Hemen gözünüzü muayene ettirmelisiniz ki yırtık altından sıvı girip retina dekolmanına neden olmasın. Erken lazer tedavisi, aktivitelerinize en kısa sürede dönmenizi sağlar.

Görme problemi

Retinada atnalı şeklinde bir yırtık, küçük damarların yırtılarak vitreye kanamaya neden olabilir. Tedavi edilmezse, yırtık retina dekolmanına neden olarak cerrahi gerektirebilir.

Lazer

Doktorunuz lazer fotokogülasyon ile yırtık kenarına birkaç sıra lazer ile kapatarak retina dekolmanı oluşmasını engellemeyi amaçlar. Bu ayrıca sinek uçuşmalarının artmasını da engeller.

RETİNA DAMAR TIKANIKLIĞI

Eğer orta veya ileri yaşta iseniz, kan basıncınız yüksek ise, ve yeni oluşan tek taraflı görme kaybınız varsa, retinal ven tıkanıklığı gelişmiş olabilir. Çok erken evrelerde tedavi gerekmese de düzenli kontroller şarttır.

Görme problemi

Retinal damar sıvı ve kan ile tıkanır. Damar yakınında retinal kanamalar, makülada ödem ve anormal yeni damar oluşumu görülebilir (neovaskülarizasyon). Gözün ön kısmında da damarlar oluşursa neovasküler glokom gelişebilir.

Lazer

Görme ve basınç için testler yapılır. Sonuçlar belli aralıklarla değerlendirilir. Yeni oluşan bir şey yoksa cerrahi gerekmez. Varsa lazer planı yapılır. Lazer maküler ödem için grid şeklinde veya yeni oluşan damarların bölgesine yapılır.

Sizin Hissedecekleriniz

Lazer sıvıyı kurutup, yeni damarları yakar ve görmeyi düzeltir. Ayaktan yapılan kısa bir işlemdir. Günlük aktivitelerinize hemen dönebilirsiniz. Doktorunuz kontrol tarihini söyleyecektir. Risk: Görme düzelmeyebilir.

Lazerin geçmişi, bugünü ve geleceği

Lazer göz üzerinde 1970’lerden beri kullanılmaktadır. Günümüzde diyabetik retinopati, glokom, maküler dejenerasyon, retinal yırtık, retinal ven tıkanıklığı tedavisinde ve katarakt cerrahisi sonrası oluşan arka kapsül kesifliğinin açılmasında kullanılmaktadır. Halen kırma kusuru düzeltilmesi için de kullanılmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gözde Lazer Uygulamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!