Avukat Cüneyd Altıparmak, göçmenlerle ilgili olarak “Urfa özelinde bunu söylemek isterim ki sosyolojik olarak da biz bunu başardık. İnşallah buradan örnek alır Avrupa ve bu uygulamaları hukuka uygun bir biçimde devam ettirir” dedi.
Türkiye, göçmenler için sınır kapılarını açtığını duyurdu. Yapılan açıklamanın ardından göçmenler Yunanistan sınırına akın ederken, on binlerce göçmen sınırın öte tarafına geçti. Pazarkule Sınır Kapısında büyük bir yoğunluk yaşanırken, Yunanistan, göçmenleri engellemek için müdahaleler yaptı. Yapılan müdahaleler göçmenlerin zor anlar yaşamasına neden olurken, Şanlıurfalı Avukat Cüneyd Altıparmak, olayın hukuku boyutunu değerlendirdi.
‘YUNANİSTAN, ŞÜPHELERİNİ DİLE GETİRDİ’
Yunanistan’ın geçmişten bu yana göçmenlerle ilgili şüpheleri olduğuna değinen Altıparmak, “Meseleyi biraz geriden getirerek bakmak lazım 2014 yılında en sistemli en düzgün biçimde girişleri ilk Türkiye’ye oldu. Zaten Yunan medyası da o dönemden beri işte bu göçmenlerin Türkiye’den sonra Yunanistan’a gelebileceği konusunda da şüphelerini bu konuyla ilgili endişelerini dile getirdi” dedi.
‘TÜRKİYE VE ŞANLIURFA’DA TATSIZ OLAY YAŞANMADI’
2014’ten bu yana Türkiye ve Şanlıurfa’ya yapılan geçişlerde en ufak bir sorun yaşanmadığını ifade eden Avukat Cüneyd Altıparmak, “Bildiğiniz üzere Şanlıurfa Suriye ile sınırı en uzun olan il. En uzun sınırı da zaten Suriye ile Türkiye Cumhuriyeti’nin. 2014’ten bu yana girişler başladığı andan itibaren 3 kapıdan girişler oldu, 3 kapının tamamındaki girişlerde en ufak bir tatsızlık yaşanmadı. Hatta dönemin yöneticilerin açık kapı uygulaması sayesinde önce alalım sonra güvenlik soruşturması yapabiliriz şeklindeki yaklaşım ve özellikle insani yardım noktasında buradaki sivil toplum örgütleri meseleye ciddi yaklaşmaları neticesinde herkesinde girişini uzun tutarak gösterdiği çaba mülteciler ülkemize bir şekilde yerleşmesine ve herhangi bir tatsız olay yaşanmadı. Türkiye’nin hiçbir ayrım yapmadan din, dil, ırk ayrımı yapmadan bunu tesis etmesine sebep oldu” diye konuştu.
‘YUNANİSTAN’IN YAPTIĞI SÖZLEŞMEYE TAMAMEN AYKIRI’
Yunanistan’ın şu an göçmenlere yaptıklarının, mültecilerle ilgili sözleşmeye tamamen aykırı olduğunu vurgulayan Altıparmak, “Şimdi göçmen ve mülteci sorunu aslında tüm dünyadaki ülkelerin insan hakları sınavı, bir sınavdır bu. Son zamanlarda yaşadığımız olay Birleşmiş Milletlerin mültecilerin hukuki durumuna ilişkin sözleşmeye tamamen aykırı Yunanistan’ın yaptığı. Bir ülke ben mültecilere karşı egemenlik sınırlarımı kapatıyorum, egemenlik hakkımı kullanıyorum diyemez, bununla ilgili sözleşme var. Türkiye bunu demediği gibi Yunanistan’ın da dememesi lazım. Yarın öbür gün Yunanistan’da çıkan göçmenleri başka ülkelere gitmesi halinde de o ülkelerde bu tezi kullanmaması lazım. Burada bütün hukuk kurallarını ve hukukla ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başta olmak üzere uluslar arası hukuki kurumlara ve komisyonlara taşıması gerekir” sözlerine yer verdi.
‘GÖZLEM VE DENETİM YAPILMALI’
Altıparmak, Yunanistan sınırında gözlem ve denetimlerin yapılması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Ben bu konuda açık bir çağrı yapıyorum. Nitekim biz burada Urfa’da göçmenleri ağırladığımız zaman Birleşmiş Milletler Komiserliğinden veya bunun gibi uluslar arası hukuk kurumlarından birçok kişinin gözlemi ve denetiminde yürüttük biz bu işi. Ben aynı gözlem ve denetimin bu Yunanistan sınırındaki mülteciler içinde yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin bu göçmenleri kabul etmesinin tek nedeni insani duygulardı. Ama bunun yanında Avrupa Birliği, Türkiye’den şunu istedi; dedi ki siz bu göçmenleri kendini ülkenizde barındırın ve biz bu yükü paylaşalım. Sizin gümrük anlaşmanızı yenileyelim. Vizesiz geçiş hakkı sağlayalım. Biz size maddi yardımda bulunalım. En büyük şeyleri biz sınırlı kabul yapalım dediler. 3 yılda 25 bin kabul yaptılar. Kendilerinin belirttiği paranın çok çok altında bir meblağ ile Türkiye’yi bu konuda desteklediler.”
‘TÜRKİYE, GÖNDERME KARARI ALMADI’
Türkiye’nin göçmenleri gönderme kararı almadığını, sınırları kaldırdığını dile getiren Altıparmak, Yunanistan’ın olaya bakışının farklı olduğunun altını çizdi. Altıparmak, “Türkiye’de bir müddet sonra göçmenleri gönderme kararı almadı burada bir yanlışlık var. Göçmenlerin serbest dolaşımıyla ilgili sınırları kaldırdı. Göçmen burada da kalabilir illa Türkiye’den gidin demiyor ama göçmenlerin bir kısmı gitmek istiyor. Bununla ilgili herhangi bir engelleme kotası koymayacağını söylüyor. Yunanistan buna hazırlıklı değil, Yunanistan’ın olaya bakışı da farklı Yunanistan direk atış ile bir kişiyi vurdu. Bu tip bir olay Türkiye’de Urfa’da hiçbir şekilde yaşanmadı. Bu kadar sosyolojik, 3 veya 4 kişiden birinin Suriyeli olduğu doğu bölgesinde Suriye’den gelen mültecinin olduğu doğu bölgesinde bir sorun yaşanmaması, bir yandan Türkiye’den Yunanistan’a geçişlerde böyle bir sorunun yaşanması, gerçekten aslında 2 farklı görüşün 2 farklı dünya görüşünün ortaya çıktığını göstermektedir. Birde göçmenler savaş suçlusu ve silahlı kimseler değiller. Bunlara herhangi bir egemenlik hakkı uygulanmaz. Bunlara insani yardım yapılır kendilerinden istifade edilmeli. Özellikle mültecilerin hukuki boyutuna dair sözleşme hükümlerine göre bu kimselerin tıpkı bir vatandaş gibi ülkedeki sosyal siyasal ve ekonomik haklardan faydalanmasına dikkat edilmesi gerekir” diyerek Türkiye’de ve Şanlıurfa’da olay yaşanmadığına dikkat çekti.
‘TÜRKİYE, BU SINAVI BAŞARDI’
Göçmenler konusunda ciddi sınav veren Avrupa’nın, Şanlıurfa’yı örnek alması gerektiğini ifade eden Avukat Cüneyd Altıparmak, “Bu konuda Avrupa ciddi bir sınav veriyor. Türkiye bu sınavı başardı. Urfa özelinde bunu söylemek isterim ki sosyolojik olarak da biz bunu başardık. İnşallah buradan örnek alır Avrupa ve bu uygulamaların hukuki uygulamalar hukuka uygun bir biçimde devam ettirir” diyerek sözlerine son verdi.
BİHA