Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Meningokok Enfeksiyonu ve Aşılama makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin
Neisseria meningitidis; Şu an için tanımlanmış 13 suşu olmakla birlikte insanda enfeksiyon yapan A,C,Y,W-135 ve B olmak üzere toplam beş tane suşu bulunan kapsüllü bir bakteridir. Bu suşların özellikle bir yaş altında hastalık potansıyelı yapma yüksektir. Bir yaş altı meningokok enfeksiyonlarının % 40 ‘ı B grubu % 60 ‘ı ise A,C, Y ve W-135 suşları nedeniyle olmaktadır.
Dünyada her sene tahminen 500.000 civarında meningokok hastalığı tanısı konmaktadır ki bunların da 50.000 ile 150.000’i ölümle sonuçlanmaktadır. Yani hastalığa yakalananların en az %10’u maalesef kaybedilmekte, yaşayanlarda da sakatlık ve kalıcı araz oranı %30’lardadır.
Şunu unutmayın: Çocuklara menenjit bulaşması genellikle solunum yolu ile olur. Yani meningokok bakterisini taşıyan bir kişinin öksürük aksırık vs. ile saçtığı salgılarını solumak bulaşma için yeterlidir.(bulaştırıcının hasta olması gerekmez) Belirtisiz taşıyıcılar İlk olarak solunum yollarında mukoza lenf bezlerine yerleşen bakteri orada çoğalıp önce hafif ateşli bir tabloya neden olup sonra oradan kana karışır. Kana karışan bakteri beyne gidip menenjit yapabilir veya tüm kan dolaşımına karışabilir.
Meningokok hastalığı ile ilgili klinikte bizi en çok yoran hadise ; hastalığın oldukça hızlı ilerlemesidir. Basit bir ateş şikayeti ile başlayan hastalık saatler içinde ciddi solunum yolu etkilenmesine sebep olabilir.
İlk 6 saatte; Her ateşli enfeksiyonda görülebilen ateş, huzursuzluk, baş-boğaz ağrısı, burun tıkanması, bu hastalığa özel olmayıp belirtilerin meningokok bakterisine bağlı olduğunun anlaşılması imkânsızdır.
6-18 saatte: Klasik meningokoksemi hastalığı belirtileri başlar: Işığa hassasiyet, ense sertliği ve deride kanamalı döküntüler.
18-24 saatte:Tedavi edilmemiş vakalarda hastalık çok hızlı ilerleyerek şuur kaybı, havale, koma ve ölümle sonuçlanabilir.
Dolayısıyla bu kadar mortalite riski yüksek bir hastalığın aşılamasının zaruri olduğunu düşünmekteyim.
Çocuklarda menenjit aşısı uygulaması
Birçok bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi meningokok hastalığında da korunma aşı ile mümkündür. Ülkemizdeki 1 yaş altındaki meningokok enfeksiyonlarının %40’ı B tipi %60’ı da A, C, Y, W-135 tipi kaynaklıdır.
Aşı yan etkisi olarak; sertlik, kızarıklık, ısı artışı, hafif ateş ve huzursuzluk olabilir. Lokal ısı artışı ve kızarıklık olan yere soğuk suya batırılmış havlu ile kompres yapmak ve ateş düşürücü vermek gerekir.
Aşıların aynı anda uygulanabilirliği ile herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.