Corona virüsü sebebiyle Türkiye’de eğitim sekteye uğramış durumda. Okulların kapanması sonrası öğrenciler eğitimini online olarak evlerde alıyor. MEB okullarda 30 Nisan’a kadar eğitime ara verme kararını almasının üstünden 1 ay geçti. Veliler, okullar ne aman açılacak sorusunun yanıtını arıyor. Okullar 30 Nisan’da açılır mı?
Geçtiğimiz hafta telafi eğitimi kararı sonrasında en çok merak edilen konularında başında “Okullar ne zaman açılacak” sorusu gelmeye başladı. 30 Nisan’a kadar okulların kapalı olacağı açıklanmasının ardından öğrenciler çalışmalarını evden sürdürmeye başladı.
OKULLAR 30 NİSAN’DA AÇILACAK MI?
Bakan Selçuk, okulların 30 Nisan’da açılıp açılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, konunun önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yeniden masaya yatırılacağını ve kararın çok kısa bir zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
Okulların hangi ayda açılırsa açılsın planlamaların hazır olduğunu dile getiren Ziya Selçuk, şöyle konuştu:
* Bizim için mayıs, haziran ayları çok önemli. Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine bağlı olarak dünyadaki ve Türkiye’deki duruma bakarak mayıs, haziran aylarını değerlendirmek bizim açımızdan çok kritik. Diyelim ki bu tür bir durum söz konusu olmadı.
* O zaman bizim için temmuz ve ağustos ayları, daha çok tatil olarak değerlendirmek istediğimiz aylar. O nedenle ağırlıklı olarak mayıs, haziran aylarını çok önemsiyoruz.
* Bu senaryo gerçekleşmezse eylül ve ekim ayları bizim açımızdan çok kritik. Hem mayıs, haziran önemli, hem de eylül, ekim önemli. Bunların hepsi için gün gün, hafta hafta planlarımız hazır.
Bakan Selçuk, telafi eğitimlerini de mayıs-haziran ile eylül-ekim için daha ağırlıklı olarak düşündüklerini kaydetti.
TELAFİ EĞİTİM NASIL OLACAK?
Uzmanlar, telafi eğitiminin kaybedilen okul zamanının hızlandırılmış ve tamamlayıcı bir eğitim olduğunun altını çizerek, telafi eğitiminin okulların kapalı kaldığı iş günü kadar yapılamayacağına işaret ediyor.
Bu eğitimlerin verilmemesi durumunda, öğrenmede unutmanın katlanarak artacağından hareketle eğitim uzmanları, öğrencilerin telafi edilemez bilişsel, duygusal kayıplar yaşamaması gerekli olduğu düşünülüyor.
Bakan Selçuk, “TBMM’de kabul edilen ‘Telafi eğitimi düzenlemesi’ kısmi ve hızlandırılmış bir ‘telafi’ sürecini tanımlamaktadır. Dönemin bütün bir şekilde tekrarı veya yaz tatilinin ortadan kalkması söz konusu bile değildir. Çocuklarımızın yaz tatilini doyasıya yaşamasını ümit ediyoruz.” açıklamasını yaptı.