7 soruda bağışıklığı güçlendiren kefir gerçeği! / Haberin Peşinde Urfa
Bağışıklık sistemimiz için olmazsa olmaz ek gıdalardan biri olan kefir hakkında merak edilenleri araştırdık. Güçlü bir probiyotik kaynağı olan kefirin doğru tüketimi konusunda uzmanlardan açıklama geldi. İşte 7 soruda bağışıklığı güçlendiren kefir gerçeği!
Bağışıklık sistemimiz için olmazsa olmaz ek gıdalardan biri olan kefir hakkında merak edilenleri araştırdık. Güçlü bir probiyotik kaynağı olan kefirin doğru tüketimi konusunda uzmanlardan açıklama geldi. İşte 7 soruda bağışıklığı güçlendiren kefir gerçeği!
Koronavirüsün de hayatımıza girmesiyle beraber uzmanlar bağışıklık sisteminin direncine dikkat çekti. Kafkaslardan tüm dünyaya yayılan kefir, vücut sağlığı için tüketilmesi gereken ek takviyelerden biridir. Ak Gıda Üretim Departmanı Gıda Mühendisi Ekin Oruçoğlu’da sağlık için vazgeçilmez besinlerden biri olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Oruçoğlu 7 soruda kefir hakkında merak edilenleri açıkladı:
KEFİR NEDİR?
Yüzlerce yıllık geçmişe sahip kefir, Kuzey Kafkasya kökenli bir süt ürünü. Kefir daneleri veya kefir kültürü kullanılarak sütün fermente edilmesi ile elde edilen probiyotik bir içecek. Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından yürütülen bir araştırma, kefirin “bağırsak ekosistemimizi” dengelemeye yardımcı olan, sağlığa yararlı birçok mikroorganizma içeren mucizevi bir ürün olduğunu kanıtladı. Araştırma sonuçlarına göre kefir, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda yüksek tansiyonu dengeleyici, alerjik reaksiyonları azaltıcı ve kanser riskini düşürücü etkilere de sahip.
KEFİRİN İÇİNDE NE VAR?
Kefirin içeriğinde kefir kültürü, kefir mayası ve probiyotik mikroorganizmalar bulunuyor.
GERÇEKTEN BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR Mİ?
Protein, kalsiyum, vitamin ve mineraller bakımından zenginliği sayesinde besleyici bir içecek olan kefir, bağışıklık sistemi için de oldukça faydalı. Arjantin ve Fransa’dan bilim insanları tarafından ortak yürütülen bir araştırma; fermantasyon sürecinde kefirde doğal olarak ortaya çıkan yararlı mikroorganizmaların bağışıklık sistemini harekete geçirerek, romatizmal eklem iltihabından bazı kanser türlerine kadar pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı olduğunu ortaya çıkardı.
SİNDİRİM SİSTEMİNE ETKİSİ NEDİR?
Kefirin içeriğindeki probiyotikler sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yapılan klinik çalışmalar; kefirin bağırsak hareketlerini artırdığını ve buna bağlı olarak kabızlık sorununun çözümünde de yardımcı olduğunu gösteriyor.
KİMLER NE KADAR KEFİR TÜKETEBİLİR?
Yüksek besin değeri ve sağlığa faydalarından dolayı yetişkinlerin yanı sıra çocukların, hamilelerin, hastaların, destek tedaviye ihtiyacı olanların ve yaşlıların günlük beslenme düzenlerinde kefir tüketmeleri tavsiye ediliyor. Kefirin çocuklara olan faydalarını gösteren pek çok araştırma bulunsa da 3 yaş altı çocukların tüketimi için önce doktora başvurulması tavsiye ediliyor. Kefirin; içerdiği yüksek miktarda protein, vitamin ve mineraller sayesinde sporcular için de faydalı bir destek olabileceği araştırmalarla kanıtlandı. Kefir, bağışıklığın zayıflaması ve kas krampları gibi sporcuların zaman zaman yaşayabileceği sağlık sorunlarına neden olan mineral eksikliklerini tamamlayıcı rolüyle öne çıkıyor.
GÜN İÇİNDE NE KADAR KEFİR TÜKETİLMELİ?
Kefir, sağlığa faydalı nitelikleriyle günlük beslenme rutininde yer alması gereken bir gıda. Günlük tüketim miktarı kişilerin ihtiyacına göre değişmekle birlikte 1-2 porsiyon (1 porsiyon=250 ml) olacak şekilde beslenme düzenine eklenebilir.
KEFİR HANGİ ZAMANLARDA TÜKETİLMELİ?
Kefirin en iyi özelliklerinden biri de günün her saati, aç ya da tok karnına rahatlıkla tüketilebilecek bir içecek olması. Yüksek besin değeri sayesinde kefir, gün içerisinde ara öğün olarak da tercih edilebilir. Kefir buzdolabında +4 C’de muhafaza edilmeli ve açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmeli.
SAĞLIK haberleri,kefirin faydaları