21 Mart Down Sendromu Günü’nde sen de rengini belli et!

21-mart-down-sendromu-gununde-sen-de-rengini-belli-et-Wac1gn3C.jpg

Türkiye Down Sendromu Derneği, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü için birbirimizi tamamlayan farklılıklara dikkat çekmek için #rengimizbelliolsun dedi.

Türkiye Down Sendromu Derneği, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü’nde düzenleyeceği farkındalık hareketiyle farklı olmanın bir eksiklik olmadığının; herkesin farklı renkler gibi dünyanın vazgeçilmez bir parçası olduğunun ve birbirini tamamladığının altını çiziyor. Türkiye Down Sendromu Derneği’nin farkındalık hareketine farklı renklerdeki çoraplarla ve sosyal medya paylaşımıyla destek olmak mümkün…

Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye’de ise ortalama 70 bin Down sendromlu birey olduğu tahmin ediliyor. Doğdukları andan itibaren başlayan ve ömür boyu devam eden eğitimler sayesinde Down sendromlu bireyler engelli olmayan akranları ile aynı sınıflarda okuyabiliyor, liseye ve üniversiteye gidebiliyor. Down sendromlu bireyler, iş hayatına katılabiliyor ve bağımsız veya yarı bağımsız olarak yaşayabiliyor. Maalesef toplumda bunların olabileceğinin farkında olmayan, bu yüzden Down sendromlu kişilere karşı ön yargılı davranan, onları dışlayan ve Down sendromunu bir farklılık değil de bir hastalık olarak gören pek çok kişi hatta uzman var. İşte bu yüzden 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü, Down sendromlu bireylerin başarıları ve içinde yaşadıkları topluma kattıkları değerler hakkında toplumsal bilinç yaratmanın yanı sıra farklılıkların toplumu geliştirdiğinin vurgulanması açısından da çok önemli bir fırsat sunuyor.

Renkli çoraplarla sen de destek ver!

Türkiye Down Sendromu Derneği, bu yıl da toplumdaki tüm insanların ve Down sendromlu bireylerin katılımı ile farklı olmanın bir eksiklik olmadığını, herkesin farklı renkler gibi dünyanın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve birbirini tamamladığını göstermeyi amaçlıyor. Türkiye Down Sendromu Derneği’nin düzenlediği farkındalık hareketi, giyilen farklı renklerdeki çoraplarla Down sendromlu bireyler ile ilgili farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Destek olmak ve kampanyaya katılabilmek için, el veya ayaklara giyilen çoraplarla fotoğraf çekmek ve fotoğrafları #rengimizbelliolsun etiketiyle sosyal medyada paylaşmak yeterli oluyor.

Türkiye Down Sendromu Derneği Genel Sekreteri Fulya Ekmen, Down sendromlu bireyler için yaptığı açıklamada, toplumun ön yargılarından ve kendilerine öğretilen yanlışlardan kurtulması gerektiğine dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Toplumun her bir bireyi, gerçek olmayan şehir efsaneleri yerine Down sendromu hakkında bilimsel gerçeklere, insan hakları gibi evrensel değerlere ve düzenlemelere odaklanmalı. Down sendromlu kişileri kendileri ile aynı haklara sahip birer birey olarak görmeyi öğrenmeli ve bu hakları kullanabilmeleri için neler yapmaları gerektiğini düşünmeli.

Her insanın ancak ihtiyaç duyduğu desteği alabildiğinde başarılı olacağını kabul edip Down sendromlu kişilerin özel gereksinimleri sebebi ile ihtiyaç duydukları destekler sağlandığı takdirde başarılı ve insan onuruna yaraşır bir hayat sürebileceğini artık anlamamız gerekiyor. ,

Down sendromlu biri topluma katılamıyorsa bunun sebebini kişide değil toplumda aramalıyız ve kendimize şunları sormalıyız:

  • Biz kapsayıcı bir toplum muyuz?
  • Farklılıklara saygı duyuyor muyuz, yoksa onları görmezden gelip dışlıyor muyuz?

21 Mart sadece Down sendromlu bebekleri, çocukları ve yetişkinleri değil; kendi önyargılarımızı ve farklılıklarımızı da fark etmemiz, bunları anlayıp öz eleştiri yapacağımız bir gün. Hepimiz birbirimizden farklıyız, bu farklılıklarımızı kucaklayalım. Bunun için rengimizi belli edelim. #rengimizbelliolsun etiketi ile amaçlanan farkındalık hareketine katılımın yoğun olmasını umuyorum.”

Türkiye Down Sendromu Derneği Kurucu Başkanı Fulya Erken kimdir?

Fulya Ekmen, kurucu başkanı olduğu Türkiye Down Sendromu Derneği’nin Türkiye’nin farklı illerinde şubeleşerek Down sendromlu çocuğu olan ailelerin birleşmesini destekliyor. Destekli istihdam, bağımsız yaşam ve eğitim başta olmak üzere; sağlık, toplumsal farkındalık, uluslararası ağ kurulması gibi pek çok farklı konuda çalışmalar yapıyor.

European Down Syndrome Association Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Down Syndrome International Türkiye Temsilcisi olan Ermen, Türkiye Down Sendromu Derneği’nin Avrupa’da 35, dünyada 136 ülkenin Down sendromu derneklerine erişimi olan bir sivil toplum kuruluşu olması için öncü oldu.

Ekmen, Engelli Çocuk Hakları Ağı Kurucu Sekretarya Üyesi, Eğitimde Eşit Haklar Platformu Kurucu Üyesi ve Nadir Hastalıklar Ağı Danışma Kurulu Üyesi olarak Türkiye’de engellilik alanında çalışan yüze yakın sivil toplum kuruluşu ile birlikte engelli çocuk hakları alanında da çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

down sendromu,down sendromu farklındalık günü,21 mart down sendromu günü,21 mart down sendromu farkkındalık günü

pudra
Exit mobile version