1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 2 doz aşı yaptıranlar nelere dikkat etmeli?

2 doz aşı yaptıranlar nelere dikkat etmeli?

featured

2 doz aşı yaptıranlar nelere dikkat etmeli? / Haberin Peşinde Urfa

Covid-19’u geçirmesine karşın hastalığa ikinci veya üçüncü kez yakalanan kişiler olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Türkan Özer, ikinci doz aşıları tamamlananları ve hastalığı atlatanları uyardı.

Bir yılı aşkın bir süredir devam eden pandemide aşıların bulunmasıyla hastalığa yakalananların sayısı azalmakla birlikte hastalığı bir kez geçirip, tekrar yakalananların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla herkesin tedbirlere aynı şekilde devam etmesi gerektiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Türkan Özer, “Hastalığı geçirenler de, aşı olanlar da maske, mesafe ve hijyenden ödün vermemeli” dedi ve tavsiyelerini şöyle sıraladı…

Dr. Türkan Özer

İYİLEŞMEK UZUN ZAMAN ALIYOR

Mutant virüslerin ortaya çıkması, tabloda değişikliklere yol açmıştır. İkinci defa hastalığı geçirmeye neden olmuştur. Yaş, cinsiyet ve hastanın genel sağlık durumu, var olan-eşlik eden hastalıkları virüsü kapan kişinin hastalığa ne kadar kolay yakalanacağı veya hastalığın nasıl seyredeceği konusunda belirleyici etkenlerdir. Koronavirüse yakalanan bir kişinin iyileşme süresi, hastalığı ne kadar ağır geçirdiğiyle ilişkili olabilir fakat bu her zaman doğru değildir. Gözlemlerimiz Covid-19’a yakalananların eski sağlıklarına kavuşmalarının uzun zaman aldığını göstermektedir.

NE ZAMAN ANTİKOR OLUŞUR?

Virüse yakalanan bir kişinin geliştirdiği bağışıklığın süresi konusunda elde çok fazla bilgi yok. Ancak genel kanı, virüse yakalanıp iyileşenlerin yeterli ölçüde bağışıklık geliştirmiş olması gerektiği yönünde. Aşılar için de durum aynı… Aşı olduktan sonra bağışıklığın oluşması için bir süre geçmesi gerekir. Bu süre, inaktif aşılar için 2. doz aşıdan sonra 2-3 haftadır. mRNA aşılarında ise ilk aşıdan sonra 2. hafta sonunda antikor oluştuğunu biliyoruz.

“HASTALIK YOK HASTA VAR”

– Kamuya açık yerlerde ve ciddi hastalık riski yüksek olan kişilerin çevresinde maske takın ve fiziksel mesafeyi koruyun.

– Birden fazla evden aşılanmamış insanları ziyaret ederken maske takın ve fiziksel mesafeyi koruyun.

– Orta ve büyük ölçekli toplantılardan kaçının.

– Seyahat etmeyin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2 doz aşı yaptıranlar nelere dikkat etmeli?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!